joi, iunie 8, 2023

Klaus Iohannis, despre definitia familiei: Este gresit sa mergem pe calea fanatismului religios!

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, intrebat ce parere are despre demersul modificarii Constitutiei in sensul definirii casatoriei ca fiind exclusiv intre o femeie si un barbat, ca el este adeptul tolerantei si considera ca fiind „gresita” calea „fanatismului religios” si a solicitarilor ultimative.

Iohannis a fost intrebat ce parere are despre initiativa celor trei milioane de romani care au semnat pentru modificarea Constitutiei si precizarea clara ca o casatorie este o uniune intre o femeie si un barbat, seful statului afirmand ca nu este inca randul sau sa se exprime.

Presedintele a spus insa ca, in acest context, el vrea sa reitereze ca societatea trebuie sa revina la toleranta si „acceptarea celuialt”.

„Acceptarea celuilalt cu bune si rele. Nu suntem toti la fel. Nu toate grupurile etnice si toate grupurile religioase sunt la fel. Este gresit sa dam ascultare sau sa mergem pe calea fanatismului religios si a solicitarilor ultimative. Eu nu cred in ele si nu le sprijin”, a spus Iohannis, conform News.ro.

Seful statului a subliniat ca el este „adeptul tolerantei”, increderii si deschiderii spre celalalt.

Reprezentantii Asociatiei Neamunit si Coalitia pentru familie au solicitat in septembrie Parlamentului sa urgenteze procedurile parlamentare pentru revizuirea Constitutiei privind introducerea precizarii ca familia se intemeiaza intre un barbat si o femeie, iar referendumul sa fie organizat simultan cu alegerile parlamentare din 11 decembrie.

Curtea Constitutionala a avizat pozitiv, pe 20 iulie, initiativa de modificare a Constitutiei astfel incat sa se stipuleze explicit ca familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre barbat si femeie, nu pe cea intre soti.

Presedintele CCR Valer Dorneanu a precizat ca avizul oferit de Curte a fost dat strict in privinta indeplinirii conditiilor de depunere a unei initiative de revizuire, adica a numarului suficient de semnaturi, in conditiile legii, precum si in privinta respectarii limitelor revizuirii cu privire la drepturile fundamentale ale cetatenilor, care nu pot fi suprimate.

Dorneanu a explicat ca CCR a decis astfel sa permita ca aceasta initiativa sa fie discutata de catre Parlament, nefiind probleme de forma ale propunerii si nici de suprimare a vreunui drept deja consacrat.

Ultimele stiri

Stiri