Klaus Iohannis cheama romanii la vot! Politicienii dau lovitura de gratie statului de drept!

671

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, luni seara, organizarea unui referendum pe tema modificarii legilor justitiei, afirmand ca exista un larg interes pentru modificarea codurilor penale si gratierii, iar poporul trebuie sa se pronunte asupra acestor teme.

Discursul complet al presedintelui

„Astazi, in seara zilei de 23 ianuarie, ne-am adunat aici, in Palatul Cotroceni, pentru a comemora unul din evenimentele de suflet ale romanilor, Mica Unire.

Aceasta unire s-a petrecut, cum toata lumea stie, in doua etape: in 5 ianuarie 1859 la Iasi si in 24 ianuarie 1859 la Bucuresti, acum 158 de ani. Ce moment de glorie pentru Romania!

Romania care, atunci, incepuse sa se manifeste. A fost dupa un razboi care a redefinit ceea ce astazi numim «sferele de influenta». Rusia fusese trimisa mai inspre Est si Marile Puteri au avut de rezolvat probleme regionale complicate. Evident ca unii au fost «pentru» ca romanii sa-si exprime vointa, si a fost destul de evident ca aceasta vointa a fost unirea Principatelor, altii s-au opus.

Ce moment frumos ca atunci romanii si-au impus vointa! Ce clasa politica am avut noi atunci, cand a inceput sa ia fiinta natiunea romana! si ce clasa politica avem astazi, cand cei care au fost alesi sa conduca tara se ocupa in mod paradoxal de cu totul alte lucruri.

Atunci, 1859, politicienii s-au preocupat de natiune, de Unirea Principatelor. Ai nostri se ocupa de gratiere – gratierea propriilor dosare. A fost ales atunci Cuza, Alexandru Ioan Cuza, domnitor in Moldova si in tara Romaneasca si s-a apucat de treaba. Unirea Principatelor a inceput prin alegerea aceluiasi domnitor in ambele Principate, dar ea s-a infaptuit prin ce s-a construit, prin institutiile, autoritatile, entitatile, actele normative care au inceput sa puna cap la cap ce se intampla in Moldova, ce se intampla in tara Romaneasca, si astfel Unirea s-a petrecut, in fapt, prin legiferare si prin administrare, prin guvernare.

1864. Codul Penal al lui Cuza a fost un cod penal dupa model francez, model considerat la vremea respectiva cel mai bun, cu o abordare moderna. A fost primul cod penal din Romania care incrimina coruptia, care facea referire la infractiunile de abuz in serviciu si de conflict de interese.

Ce generatie de politicieni am avut atunci, dupa Mica Unire! Oameni care au avut curajul sa spuna lucrurilor pe nume, si ce politicieni avem astazi. O coalitie, aleasa sa conduca Romania spre dezvoltare, se ocupa de modificarea Codului Penal. Se ocupa, in mod paradoxal, exact de ameliorarea Codului Penal intr-un sens cel putin discutabil: micsorarea amenzilor pentru abuz in serviciu. Ce diferenta! Ce clasa politica am avut si unde am ajuns!

In aceste zile, mai ales ieri, au avut loc proteste. Oamenii indignati au iesit in strada sa protesteze impotriva acestor incercari de a modifica prin Ordonante de urgenta legislatia penala.

Am auzit fel si fel de aberatii. Imediat dupa ce au iesit oamenii in strada, activisti agitati si agitatori au fugit la televiziunile obediente sa explice poporului ca este o noua mineriada – auzi, aberație – , este lovitura de stat. Cetațenii, sa dea lovitura de stat? Nu, politicienii dau lovitura de stat, doar ca nu dau lovitura de stat, dau lovitura de gratie statului de drept din Romania.

De ce au iesit oamenii? Simplu de tot: PSD si cu satelitul lui, ALDE, au promis bunastare romanilor, au promis ca vor rezolva problemele Romaniei, au promis dezvoltare economica, au promis salarii mai mari, au promis pensii mai mari. Și oamenii, de buna-credinta, i-au votat.

si cand au ajuns efectiv la guvernare, s-au apucat de cu totul altceva. S-au apucat sa umble la legislatia penala, pentru a-si curata dosarele lor, ale colegilor de partid, ale celor care i-au sustinut in campanie probabil.

Asta i-a dus pe oameni in strada, dragii mei! Una a fost promisa, alta a fost inceputa. De aici indignarea romanilor. Nu vrea nimeni sa dea lovitura de stat, nici nu vrea sa rastoarne regimul.

Iar Guvernul? Ce conteaza Guvernul? Acest guvern doar nu-si imagineaza ca a iesit cineva in strada pentru acest guvern. Oamenii au iesit sa-si spuna indignarea si guvernantii ar face bine sa ia seama.

Poate totusi, cu aceasta ocazie, a Micii Uniri, isi amintesc ca romanii sunt un neam mandru, romanii au dreptul la o clasa politica pe masura. Aceasta tema, in mod nefericit, a devenit o tema nationala.

Este evident ca exista un larg interes pentru aceasta tema a schimbarii Codurilor Penale si a gratierii, si daca asa este, atunci voi supune aceasta tema dezbaterii publice si votului popular.

Voi incepe demersurile pentru un referendum, referendum prin care romanii vor putea sa se exprime, vor putea sa spuna daca sunt de acord cu aceste demersuri sau nu. Fiindca, atunci cand au votat, aceste teme nu s-au gasit in programul de guvernare al PSD. Și atunci, daca guvernantii au facut o tema din asta, vor trebui sa suporte votul popular pe aceasta tema.

Aparent vorbim despre chestiuni legate de Justitie. Aparent, vorbim despre Ordonante de urgenta pe teme foarte concrete. in realitate, dragi romani, vorbim despre ce fel de natiune vrem sa fim.

Vrem sa fim o natiune puternica, un stat de drept sau vrem sa fim o natiune asa si asa, cu un stat de drept care poate fi inmuiat si discutat.

Vrem sa fim o natiune care seamana cu generatia care a facut Mica Unire sau vrem sa fim o natiune care nu indrazneste sa ridice vocea?

Vrem sa fim o natiune intre celelalte natiuni asa cum sunt natiunile europene sau vrem sa fim o natiune care nu indrazneste sa ridice vocea in corul natiunilor europene?

Asadar, dragii mei, trebuie sa ne hotaram ce fel de natiune suntem, ce fel de natiune vrem sa fim. Eu imi doresc o natiune puternica. Eu imi doresc o natiune de oameni mandri si liberi.

Romanii sunt mandri si liberi si imi doresc o natiune condusa de politicieni integri, imi doresc o natiune condusa de politicieni competenti!

Orice altceva pentru mine este prea putin, iar pentru a obtine acest lucru, pentru a atinge acest obiectiv, pentru mine niciun pret nu este prea mare.

La multi ani!”

Care sunt pasii pentru referendum

Referendumul pe tema gratierii si a schimbarii codurilor penale anuntat, luni seara, de catre presedintele Klaus Iohannis, va fi a sasea consultare populara de dupa 1989 si a treia avand ca obiect modificarea legislatiei. Pentru ca acest demers sa se concretizeze, presedintele Klaus Iohannis va trebui sa consulte Parlamentul, care are termen 20 de zile pentru a se pronunta. in absenta unei decizii a Legislativului in interiorul acestui termen, presedintele poate emite decretul privind organizarea referendumului, procedura constitutionala considerandu-se indeplinita.

Conform articolului 90 din Constitutie, Presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national.

Potrivit Legii referendumului, referendumul national constituie forma si mijlocul de consultare directa si de exprimare a vointei suverane a poporului roman cu privire la:  revizuirea Constitutiei; demiterea Presedintelui Romaniei; probleme de interes national.

Articolul 11 al legii prevede ca presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa isi exprime vointa prin referendum cu privire la probleme de interes national, problemele care se supun referendumului si data desfasurarii acestuia fiind stabilite de seful statului prin decret.

„Punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului initiat de presedintele Romaniei urmeaza sa fie exprimat, printr-o hotarare adoptata in sedinta comuna a celor doua Camere, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor prezenti, in termen de cel mult 20 de zile calendaristice de la solicitarea Presedintelui”, noteaza textul legii.

Daca Parlamentul nu isi transmite punctul de vedere in termenul de 20 de zile, seful statului emite decretul privind organizarea referendumului dupa expirarea acestui termen, procedura constitutionala de consultare a Parlamentului considerandu-se indeplinita. Aducerea la cunostinta publica a datei referendumului national se face prin Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si prin presa, radio si televiziune, iar campania pentru referendum incepe la data aducerii la cunostinta publica a datei referendumului.

Cetatenii sunt chemati sa se pronunte prin „DA” sau „NU” asupra problemei supuse referendumului, decizand cu majoritatea voturilor valabil exprimate. Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, iar rezultatul referendumului este validat daca optiunile valabil exprimate reprezinta cel putin 25% din cei inscrisi pe listele electorale permanente.

Dupa scrutin, rezultatele centralizate la nivel national de catre Biroul Electoral Central, cuprinzand numarul voturilor valabil exprimate pentru fiecare raspuns de pe buletinul de vot si numarul voturilor nule, se inainteaza, cu paza militara, la Curtea Constitutionala, in termen de 24 de ore de la incheierea centralizarii. Curtea Constitutionala prezinta Parlamentului un raport cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului national si confirma rezultatele acestuia. Curtea Constitutionala publica rezultatul referendumului in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si in presa.

Acesta ar fi al saselea referendum national si al treilea solicitat de un sef al statului cu privire la modificare legislatiei. Precedentele au avut loc in 2003 – modificarea Constitutiei; 2007 – demiterea presedintelui; 2007 – introducerea votului uninominal pentru alegerea membrilor Parlamentului Romaniei; 2009 – referendum pentru trecerea la Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari; 2012 – referendum pentru demiterea presedintelui Romaniei.