Klaus Iohannis a promulgat legea bugetului! Ce le-a cerut guvernantilor!

916

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca a promulgat legea bugetului de stat si bugetul asigurarilor sociale, el mentinandu-si insa obiectiile cu privire la cifrele pe care este construit bugetul pe 2017, motiv pentru care a cerut Guvernului responsabilitate.

Seful statului a spus ca veniturile la buget sunt supraapreciate, iar „cheltuielile sunt prevazute in suma foarte mare”.

Iohannis a argumentat ca abordarea „hiperoptimista” se poate vedea facand o comparatie intre veniturile la bugetul general consolidat luate in calcul anul trecut si cele din bugetul pe anul acesta, cand sunt cu 14% mai mari fara o explicatie cu privire la modul in care se ajunge la aceasta crestere.

Presedintele a explicat ca decizia promulgarii a fost luata pentru ca Romania are nevoie de un buget aprobat.

”Am promulgat atat bugetul, cat si bugetul asigurarilor sociale. tara are nevoie de buget si guvernul care s-a angajat sa execute acest buget are acum posibilitatea sa dovedeasca cum va face acest lucru. Pentru Guvern am un mesaj simplu; in cursul acestui execitiu bugetar cer Guvernului trei lucruri: responsabilitate, responsabilitate, responsabilitate”, a spus seful statului.

Premierul Sorin Grindeanu a avertizat, joi, in debutul sedintei de Guvern, ca, din cauza intarzierii promulgarii bugetului pe 2017, masurile din programul de guvernare sunt puse sub semnul intrebarii, precizand ca aceasta intarziere ”se duce in lant” nu doar catre ministere, ci si catre autoritatile judetene si autoritatile locale, scrie News.ro.

”Vreau sa va multumesc pentru faptul ca va continuati activitatea, desi bugetul intarzie in a fi promulgat. Din pacate, faptul ca dumneavoastra si noi am reusit in timp record sa venim cu un buget care sa tina cont de programul nostru de guvernare, de toate masurile pe care noi le-am angajat sa le punem in practica, iata ca toata aceasta munca este intarziata. Mai mult decat atat, acele masuri noi pe care le-am luat si pe care le aveam in programul de guvernare sunt puse, datorita nepromulgarii bugetului insa, sub semnul intrebarii. Noi ne-am facut treaba, am adoptat actele legislative necesare, am prevazut banii in buget pe toate aceste masuri”, le-a spus premierul Sorin Grindeanu ministrilor la inceputul sedintei de Guvern.

El a precizat ca aceasta intarziere a promulgarii bugetului ”se duce in lant” nu doar catre ministere, ci si catre autoritatile judetene, autoritatile locale.

”si asa eram destul de intarziati datorita programului electoral, datorita tuturor lucrurilor pe care dumneavoastra le stiti si care nu au depins de noi. De aceea, o sa mai functionam si toata lumea o sa mai functioneze in continuare cu 1/12, asa cum stiti, conform legii, din pacate”, a aratat premierul.