Acasă Stiri Klaus Iohannis a prezidat sedinta de guvern! Le-a spus ministrilor povestea cu elefantul!

Klaus Iohannis a prezidat sedinta de guvern! Le-a spus ministrilor povestea cu elefantul!

0
Klaus Iohannis a prezidat sedinta de guvern! Le-a spus ministrilor povestea cu elefantul!

Presedintele Klaus Iohannis le-a spus miercuri ministrilor, in deschiderea sedintei de Guvern pe care o prezideaza, ca „sunt doi elefanti in incapere” – ordonanta de gratiere si ordonanta de modificare a codurilor penale.

„Am prezidat astazi sedinta de Guvern si am spus ca este obligatoriu ca ordonanta privind gratierea si cea privind modificarea Codurilor penale sa nu fie adoptate de Executiv peste noapte. Premierul Sorin Grindeanu s-a angajat ca aceste acte normative vor fi supuse, in mod transparent, dezbaterii publice si vor fi date mai intai spre consultare CSM, organizatiilor profesionale, organizatilor judecatorilor si, bineinteles, opiniei publice. Cu totii trebuie sa consolidam statul de drept si sa respectam normele”, a scris Iohannis pe Facebook.

„Cunoasteti povestea ca este un elefant in incapere, dar nu se vede. Sunt doi elefanti — ordonanta de gratiere si ordonanta de modificare a codurilor penale. Evident ca si despre acestea am discutat cu domnul prim-ministru mai de dimineata, iar domnia sa mi-a spus ca discutia avusese loc deja cu anumiti colegi din Guvern si ca nu vor fi puse pe ordinea de zi suplimentara aceste doua chestiuni privind gratierea si modificarea codurilor”, a afirmat Iohannis.

El a precizat ca premierul s-a angajat ca aceste doua acte normative sa nu fie bagate „peste noapte” in nicio sedinta de Guvern.

„S-a angajat (premierul — n.r.) ca aceste chestiuni sa nu fie bagate peste noapte in nicio sedinta de Guvern, ci imediat ce documentele vor fi clarificate, evident, sub conducerea ministrului Justitiei, a doamnei ministru de Interne si a doamnei ministru delegat pentru Afaceri Europene sa fie puse in transparenta, adica, mai clar, sa fie date spre consultare tuturor entitatilor prevazute de lege: CSM, organizatii profesionale, organizatii ale judecatorilor si, bineinteles, opiniei publice”, a sustinut presedintele.

Potrivit acestuia, este „obligatoriu” ca aceste proceduri sa fie respectate.

„Inainte sa ajung eu la Guvern, domnul prim-ministru analizase cu maxima responsabilitate aceste chestiuni si asa a fost posibil ca in 20 de minute sau cat am stat noi doi impreuna sa ajungem la consens, fiindca amandoi si, evident, toti membrii Guvernului dorim sa consolidam statul de drept si atunci o parte importanta este respectarea normelor si, nu in ultimul rand, respectarea romanilor si a societatii civile care, cu totii, va asigur sunt foarte interesati de aceste spete”, a adaugat seful statului.