marți, iulie 5, 2022

Jurnalistul roman, Attila Biro, retinut in Bulgaria, unde documenta o investigatie pentru Rise Project: Sunt bine, revin cu detalii! Pozitia MAE

Jurnalistul Attila Biro a fost retinut de politia din Bulgaria joi seara, alaturi de un jurnalist bulgar, langa localitatea Pernik, unde subiectii unei investigatii incercau sa arda documente legate de o frauda cu fonduri europene, potrivit Rise Project.

Ambasada Romaniei la Sofia are in atentie cazul cetateanului roman retinut in cursul noptii de joi spre vineri pe teritoriul Republicii Bulgaria si a efectuat, in regim de urgenta, demersuri pe langa autoritatile locale pentru informatii suplimentare, informeaza Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

De asemenea, o echipa consulara mobila din cadrul ambasadei s-a deplasat in localitatea in care se afla cetateanul roman pentru a acorda asistenta. in urma demersurilor intreprinse de echipa consulara mobila, autoritatile bulgare au informat ca cetateanul roman a fost retinut pentru verificari, intrucat acesta era intr-o zona aflata in atentia autoritatilor din aceasta tara. Dupa efectuarea verificarilor, cetateanul roman a fost eliberat, precizeaza MAE.

Reprezentantii misiunii diplomatice i-au oferit acestuia asistenta consulara in relatia cu autoritatile locale, inclusiv prin asigurarea traducerii, mai arata Ministerul roman de Externe.

Potrivit sursei citate, Ambasada Romaniei la Sofia continua monitorizarea situatiei, fiind in contact cu autoritatile bulgare.

Jurnalistul Attila Biro, retinut de politia din Bulgaria joi seara, alaturi de un ziarist bulgar, langa localitatea Pernik, unde subiectii unei investigatii incercau sa arda documente legate de o frauda cu fonduri europene, a scris vineri dimineata pe Facebook ca este bine si ca va revenit cu detalii.

„Sunt ok acum. Revin cu detalii in curand”, a scris jurnalistul la cateva ore dupa ce colegii sai de la Rise Project anuntasera ca a fost retinut alaturi de un jurnalist bulgar in apropiere de Sofia.

si Rise Project a anuntat in cursul noptii ca Attila Biro si colegul bulgar sunt bine, unul dintre diplomatii romani in Bulgaria, Florian-Daniel Mazilu, implicandu-se in acest caz.

„Attila si colegul bulgar sunt bine. Unul dintre diplomatii Romaniei in Bulgaria, dl. Florian-Daniel Mazilu, este acum cu Attila. Multumim! si multumim in primul rand celor care au sunat la sectia de politie. in astfel de situatii, presiunea publica poate face diferenta”, precizeaza cei de la Rise Project.

Sorin Ionita, Expert Forum: Mai dobitoci decat sefii jandarmeriei romane nu pot fi decat politistii bulgari

„Cum e aia, sa-l incatusezi pe jurnalistul Atilla Biro (plus un coleg bulgar) in timp ce investiga o mafioteala transfrontaliera cu fonduri UE, fix in toiul unei conferinte internationale la Sofia pe tema statului mafiot si fraudelor cu fonduri UE, unde e vorbitor in panel alaturi de un fost vice-ministru de interne 🙂

S-a intamplat azi noapte la Pernik, 25km de Sofia. Pana pe la orele 5am s-a lamurit treaba, Atilla e bine si indarat la hotel. Ambasada romana extrem de prompta si ok.

Multumiri politiei bulgare, a ridicat nesperat interesul pentru subiect. Vor fi mult mai vioaie discutiile azi, in ziua a doua de conferinta. Ca tot participa oameni de prin Comisie, OLAF si diverse misiuni bilaterale de asistenta politieneasca pentru RO si BG (ex un colonel italian de carabinieri, sef la investigarea fraudelor economice). Nici Carmen Dan nu ar fi dat autogol mai spectaculos”, a scris Sorin Ionita pe Facebook.

Sacii cu documente au fost recuperati si se afla in sectia de politie. „Attila si Dimitar i-au ajutat in cele din urma pe politistii bulgari la transportul hartiilor care sunt insa arse sau trecute prin tocatorul de hartie. Colegii nostri au pus umarul dupa ce au fost tinuti in catuse, in camp, timp de o ora”, mentioneaza cei de la Rise Project..

„Avem nevoie de ajutorul vostru. Colegul nostru, Attila Biro, a fost retinut de politia din Bulgaria in urma cu aproximativ o ora. Daca stiti bulgara, sunati va rugam la +35977782411. Aici ne-a raspuns un politist numit Alexandrov care a confirmat ca Attila si Dimitar au fost retinuti dar nu a vrut sa adauge mai multe. Ar fi bine sa sune cat mai multa lume. Attila si colegul bulgar de la Биволъ se aflau langa localitatea Pernik unde subiectii unei investigatii incercau sa arda documente legate de o frauda cu fonduri europene”, este mesajul publicat initial de Rise Project pe Facebook, caruia i s-a adaugat informatia conform careia cei doi au fost retinuti exact langa groapa in care erau arse documentele avand legatura cu cazul pe care il investigau.

Publicatia bulgara la care lucreaza jurnalistul retinut alaturi de Attila Biro spunea ca nu a mai reusit sa ia legatura cu cei doi jurnalisti, care lucrau la o investigatie privind fraude cu bani europeni, si ca politia refuza sa ofere informatii.

Ultimele stiri

Stiri