luni, iunie 5, 2023

Jos palaria. Matematicianul Adrian Constantin a primit Premiul Wittgenstein, considerat Nobelul Austriei

Matematicianul Adrian Constantin, de la Universitatea din Viena, a castigat Premiul Wittgenstein, care este cel mai valoros premiu stiintific acordat in Austria. Premiul Wittgenstein este considerat Nobelul Austriei: in juriu fiind prezenti doi laureati Nobel.

Matematicianul Adrian Constantin este un specialist in valurile si curentii din oceane si atmosfera. El s-a ocupat de modelarea matematica a curentilor si valurilor care joaca un rol important in fenomenul climatic El Niño, dar si in alte dezastrele naturale, precum tsunami.

Numeroase miscari importante au loc in atmosfera si oceane, care pot fi descrise ca si curenti sau valuri. Cu toate acestea, modelele anterioare au fost mult simplificate si nu tin cont de multe aspecte relevante din punct de vedere geofizic.

Cu premiul Wittgenstein, Adrian Constantin ar dori sa inchida aceste lacune si sa ofere descrieri matematice detaliate ale proceselor fizice, scrie FWF, citat de Mediafax.

„Adrian Constantin a adus contributii inovatoare la matematica propagarii valurilor”, a spus juriul START Wittgenstein in motovarea deciziei de a acorda premiul.

Cercetatorul roman s-a nascut pe 22 aprilie 1970, la Timisoara, Romania, unde a urmat Liceul Teoretic Nikolaus Lenau.

Adrian Constantin este profesor la catedra de matematica a Universitatii din Viena din 2008. Domeniile de cercetare ale nascutilor din Romania includ ecuatii diferentiale neliniare, partiale in domeniul miscarilor fluide si descrierile matematice ulterioare ale fenomenelor naturale.

incepand cu 2010, Constantin a fost clasat printre „Cercetatorii de inalta citare ai ISI” dintre cei mai citati 250 de oameni de stiinta din domeniul matematicii.

Adrian Constantin a primit numeroase premii si onoruri, cum ar fi Premiul Göran Gustafsson de la Academia Regala Suedeza de stiinte, Premiul Friedrich Wilhelm Bessel de la Fundatia Germana Humboldt si o Grant Advanced ERC.

Ca parte a unui proiect WWTF, el investigeaza in prezent valurile de apa cu distributie de vortex care sunt relevante pentru predictia tsunamiilor.

Ultimele stiri

Stiri