Tremuri de emotie? Nicio problema! E o reactie perfect justificata, spun specialistii. Insa, atunci cand aceasta manifestare persista, poate fi vorba despre boli grave.
In functie de gravitate, de durata si de circumstantele in care apare, tremuratul mainilor da indicii despre starea organismului. De exemplu, tremorul de postura nu este un simptom pentru boli, ci indica o stare de epuizare a corpului.
El apare, de exemplu, atunci cand incercam sa mentinem, pentru un timp indelungat, o anumita pozitie, precum bratele intinse in fata sau un picior ridicat. In acest caz, tremuratul inceteaza la scurt timp dupa ce ne schimbam pozitia.
O afectiune care include printre simptome tremuraturi ale membrelor este hipertiroidismul. Boala apare in conditiile in care glanda tiroida produce hormon tiroidian in exces. Acesta controleaza metabolismul, dar si tonusul muscular.
Ce poti face? Daca ai in familie cazuri de hipertiroidism sau ai simptome care te alerteaza, fa-ti analize de sange care sa indice nivelul hormonilor tiroidieni.
Dupa diagnosticare, ai trei variante de tratament: medicamentele antitiroidiene, iodul radioactiv sau interventia chirurgicala. In unele cazuri, este nevoie de terapii combinate.
Daca mainile iti tremura involuntar chiar si in situatiile in care esti in repaus sau intins in pat, atunci poate fi semn de Parkinson. Maladia distruge celulele neuronale care secreta o substanta numita dopamina, responsabila de controlul miscarilor normale ale corpului.
Foarte des, tremuraturile fiziologice sunt provocate de emotii sau de excitante precum cafeaua si tigarile.
Explicatia este ca excesul de cafeina si de nicotina contribuie la pierderea mineralelor din organism, necesare mentinerii elasticitatii fibrei musculare, a ligamentelor si a nutrientilor necesari functionarii corecte a sistemului nervos.
Sursa: realitatea.net