Iti plac imbratisarile? Iata de ce si care sunt efectele lor vindecatoare asupra organismului!

739

 

In cazul in care esti genul de persoana care indrageste imbratisarile, esti o persoana foarte norocoasa. Acestea au un efect vindecator asupra organismului, iar multe dintre beneficiile acestor vor fi discutate in randurile urmatoare.

Cei care isi fac tot mai multe griji pentru anul care urmeaza sa inceapa si cei care nu au o stare de sanatate buna acum, la cumpana dintre ani au cel mai bun tratament: imbratisarile celor dragi.

Atingerile pline de afectiune sunt gesturi cu efect terapeutic extraordinar. Uneori, au o putere mai mare decat a medicamentelor. O imbratisare, o mana pe umar in semn de imbarbatare elibereaza in corpul celui care primeste gestul o substanta numita oxitocina, hormon care relaxeaza, reda increderea in insanatosire, alunga supararea.

Exemplul cel mai bun ca imbratisarile sunt vindecatoare este oferit de copii. Cand nu se simte bine, un copil se cuibareste in bratele mamei si-i cauta sprijinul, caldura. Contactul cu parintii este indispensabil dezvoltarii emotionale si sociale a oricarui copil, nu doar pentru mentinerea sanatatiilui. Apropierea fizica are efect de linistire, de confirmare a sigurantei.

Diminueaza efectele stresului

In multe situatii, stresul nu poate fi evitat, de aceea ce putem face este sa contracaram efectele produse de acesta prin pastrarea legaturii cu cei dragi, prin gesturi afectuoase. Indiferent de varsta, avem nevoie de contactul fizic cu cei pe care-i iubim, prin imbratisari. Se aseamana mult cu meditatia si rasul. Ne invata sa traim si sa ne bucuram de prezent.

Alina durerile si scad tensiunea arteriala

In timp de imbratisezi, eliberezi endorfine la nivelul creierului, iar acestea reduc intensitatea durerii si accelereaza circulatia sangelui in corp, inclusiv in tesuturile moi. Si pulsul poate fi scazut in acest mod simplu, ceea ce duce la o normalizare a tensiunii arteriale si la o imbunatatire a starii de sanatate in cazul cardiacilor. Efectul de combatere a hipertensiunii este creat si prin faptul ca atingerea activeaza receptorii din piele numiti corpusculi Pacini, responsabili de sensibilitatea la presiune, iar ei transmit semnale catre nervul vag, o regiune a creierului care, prin stimulare, pe langa alte functii, reduce tensiunea arteriala.

Cresc imunitatea

S-a observat in urma unor studii ca, persoanele care se implica mai des in certuri si care primesc mai putine imbratisari se imbolnavesc mai des, fiind mai sensibile in fata unor virusuri care provoaca infectii respiratorii. Prin acest gest scade, de fapt, nivelul de hormon al stresului, care blocheaza sau ingreuneaza capacitatea de aparare a organismului, si creste pe acelea de hormoni si peptide care regleaza functionarea sistemului imunitar.

Alunga anxietatea, fricile

Printr-o simpla imbratisare ai puterea de a schimba ceva. La nivelul creierului amandurora sunt eliberati o serie de hormoni: dopamina, endorfine, serotonina. Toate redau o stare de bine emotionala, bucurie, multumire sufleteasca, pentru ca fiecare traieste un sentiment de acceptare, de intelegere.

Sfat

Cu cat imbatranesti mai mult, cu atat mai fragil esti din punct de vedere fizic, deci contactul cu ceilalti devine mai important pentru mentinerea sanatatii.

Sursa: clicksanatate.ro