In cazul in care ai avut o pofta accentuata de dulciuri in ultima perioada, ar trebui sa-ti pui niste intrebari. Citeste in continuare pentru a afla ce ascunde pofta exagerata de dulciuri.
In spatele poftei exagerate de dulciuri se poate ascunde o lipsa de magneziu sau de crom. In acelasi timp, dorinta nestapinita de dulce poate fi semnalul unor tulburari metabolice, premergatoare diabetului.
In spatele poftei exagerate de dulciuri se poate ascunde o lipsa de magneziu sau de crom. In acelasi timp, dorinta nestapinita de dulce poate fi semnalul unor tulburari metabolice, premergatoare diabetului.
Pofta de dulce este normala atit la copii, cit si la adulti. Dar pina la un punct. In conditiile unei diete echilibrate, nu-i nici o problema daca mincam o bomboana sau un patrat de ciocolata. Trebuie sa ne alarmam atunci cind nu ne putem abtine si devoram o punga intreaga de bomboane, o tableta de ciocolata. In spatele poftei excesive de dulciuri se pot ascunde carentele de magneziu sau crom, atrag atentia nutritionistii. In asemenea situatii, cel mai bine este sa inlocuim dulciurile cu fructe crude si sa luam niste suplimente cu magneziu si crom. “Tendinta de a consuma dulciuri in exces este una dintre manifestarile stresului cronic. Suplimentarea dietei cu magneziu din cereale integrale, banane, nuci rezolva starile de stres. In ceea ce priveste cromul, acesta contribuie la transferul glucozei din singe in celule si este folosit in procesele energetice la sintetizarea carbohidratilor. Persoanele care au deficit de crom sint mai expuse riscului de a dezvolta rezistenta la insulina, hipoglicemie sau hiperglicemie”, atrage atentia prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Daca abuzam de dulciuri in mod frecvent, intram intr-un cerc vicios care inseamna probleme pancreatice, dezvoltarea rezistentei la glucoza, diabet de tip II, supraponderalitate, obezitate.
ATENTIE! La unele persoane, pofta de a minca o bomboana sau o prajitura apare imediat ce s-au ridicat de la masa. Potrivit nu¬tri¬ti¬o¬nistilor, vinovat este excesul de carbohidrati rafinati (piine alba, spa¬ghete). Piinea alba, spaghetele au un index glicemic ridicat, ceea ce induce formarea unui nivel ridicat de insulina. In acest context, insulina neconsumata dupa masa intretine apetitul pentru dulce. Specialistul nostru ne avertizeaza sa nu ne pacalim pofta de dulce cu produse cu indulcitori artificiali, gindindu-ne ca astfel consumam mai putine calorii. Consumind produse cu indulcitori, organismul nu mai are sursa de energie cu care s-a obisnuit. Dupa ce simte ca a primit o substanta dulce, organismul se asteapta sa primeasca si caloriile respective si nu le primeste, ceea ce provoaca stres metabolic.
Carbohidrati
Nutritionistii ne recomanda sa consumam carbohidrati cu asi¬milare lenta (fructe, legume, cereale integrale) pentru preve¬ni¬rea supraponderalitatii, obezi¬tatii, bolilor cardiovasculare. De asemenea, fibrele alimentare din fructe si legume tin in friu gli¬ce¬mia. Astfel sint evitate socurile insulinice si este prevenit diabe¬tul zaharat. Acest lucru este confirmat si de dr Gillian McKeith in volumul “Esti ceea ce ma¬ninci”: “Anumite alimente ajuta la reglarea nivelului de zahar din singe si tempereaza pofta de dulciuri. Cerealele integrale si legumele crude constituie alegeri excelente. Cartofii dulci si dovlecelul ajuta de asemenea la controlarea nevoii de dulciuri, fara sa cauzeze o crestere a nivelului de zahar din singe, ca produsele pe baza de zahar”.
Sursa: jurnalul.ro