Acasă Sanatate Iti afecteaza in mod grav sanatatea creierului si nici nu iti dai seama! Iata ce trebuie sa faci!

Iti afecteaza in mod grav sanatatea creierului si nici nu iti dai seama! Iata ce trebuie sa faci!

0
Iti afecteaza in mod grav sanatatea creierului si nici nu iti dai seama! Iata ce trebuie sa faci!

Ne folosim creierul in tot ceea ce facem si de aceea este important sa ne ingrijim foarte mult de sanatatea sa. Citeste in continuare pentru a afla ce iti afecteaza creierul zi de zi si ce trebuie sa faci in fiecare caz in parte.

Creierul este bombarbat zi de zi cu sute de mii de informatii pe care trebuiesa le proceseze. Unele dintre ele folositoare, altele nu. Le aseaza pe fiecare in sertarase si le scoate cand are nevoie. Exista si „hoti” de creier, iar acestia il fac sa functioneze la capacitate tot mai redusa. Iata care sunt vinovatii si ce trebuie facut ca sa-i stopam, potrivit site-ului revistei O, The Oprah Magazine.

1. Stresul

Expunerea zilnica la un mediu stresant creste nivelul hormonului numit cortizol. Aceasta substanta excitanta tine in tensiune neuronii si in final ii distruge.

Remediul: Socializeaza! Un studiu realizat la Harvard timp de 6 ani pe un grup de peste 16.500 de persoane a relevat faptul ca aceia care aveau un numar mare de persoane cu care relationau aveau si cea mai mica rata de declin al memoriei. Concluzia: intalniti-va cat mai des cu prietenii si familia. Nivelul stresului va fi din ce in ce mai mic, la fel si raspunsul „chimic” din creierul vostru.

2. Colesterolul

Grasimea se depune pe vasele de sange si le ingusteaza. Ganditi-va cat de inguste sunt oricum cele de pe creier. Daca nu ai grija de colesterol un vas de sange intracranian se poate bloca oricand. Atacul cerebral se produce atat de repede incat nici n-ai mai apuca sa-ti dai seama.

Remediul.Dieta echilibrata si mult sport! Nutritionistii spun ca cele mai bune sunt alunele neprajite. La fel semintele si nucile.

3. Apneea de somn

Apneea de somn este o afectiune a aparatului respirator caracterizata prin pauze respiratorii repetate, frecvente in timpul somnului. Durata perioadei de oprire a fluxului de aer este de 10 secunde. Daca celulele creierului sunt private des de oxigen, atunci ele vor deveni „flamande” si din ce in ce mai slabite, pana cand vor ceda.

Remediul:Slabeste! Unele studii releva faptul ca este suficient sa slabesti 10 la suta din kilogramele pe care le ai pentru a capata o respiratie mai buna. Exista si posibilitatea ca medicul sa recomande administrarea oxigenului cu presiune continua pozitiva (CPAP), care previne colabarea (turtirea) cailor respiratorii in timpul somnului.

4. Hipotiroidia

O tiroida lenesa incetineste metabolismul, ceea ce conduce la oboseala si la „incetosarea” creierului. Unul din simptome este ameteala, pe care il resimt aproximativ 17 la suta din femeile trecute de 60 de ani. In plus, aceste femei, nu pot adauga nimic nou memoriei pe termen lung.

Remediul:Alimente bogate in iod! Cauza hipotiroidiei este nivelul mic de iod din organism necesar pentru secretarea de hormoni tiroidieni. Produsele bogate in iod sunt fructele de mare si lactatele.

Sursa: jurnalul.ro