Istoria steagului romanesc de dupa 1989! Un stat african acuza Romania ca i-a furat drapelul!

1085

Ciadul, un stat izolat din Africa sahariana, se plange de 27 de ani ca autoritatile de la Bucuresti i-au „furat” drapelul tricolor si ca nu par deloc ca regreta acest lucru. Este o chestiune suparatoare pentru specialistii in vexilologie (ramura a istoriei care studiaza steagurile din diverse epoci si tari, n.r.), afirma Drew Hinshaw, reporter al publicatiei The Wall Street Journal citat de News.ro.

Atunci cand protestatarii romani au desfasurat un drapel urias al Romaniei in centrul Bucurestiului, luna trecuta, fotografiile pline de culoare care au surprins acel moment au inundat retelele de socializare si au fost vazute peste tot in lume, inclusiv in Sahara, afirma Drew Hinshaw, un jurnalist american specializat in chestiuni care tin de actualitatea din Africa de Vest.

Exact acolo se afla poporul din Ciad, care, inca o data, a remarcat o problema: Drapelul Romaniei nu este doar al Romaniei. Ciadul il revendica.

Timp de 27 de ani, aceasta tara din Africa centrala, unul dintre cele mai izolate locuri din lume, s-a plans, in tacere, ca Romania, o tara din Europa de Est, i-a „copiat” drapelul national.

Politicienii romani, care au adoptat acest steag in 1989, spun ca erau la curent cu faptul ca Ciadul folosea deja acel drapel in culorile rosu, galben si albastru. Presedintele francez din acea vreme, François Mitterrand, a incercat sa ii convinga pe politicienii din Romania sa renunte la idee.

„insa existau lucruri mult mai importante care ne interesau in acea vreme”, a spus presedintele Romaniei de atunci, Ion Iliescu.

De atunci, Parlamentul Ciadului a organizat proteste de la distanta, iar unii dintre expertii in vexilologie au acuzat Romania ca a furat drapelul unei alte tari.

Romanii au ramas insa de neclintit. „De ce ar trebui sa ne pese?”, a spus unul dintre protestatarii care marsaluiau prin centrul Bucurestiului, luna trecuta. „Ciadul e prea departe”, a adaugat el.

in randul tuturor institutiilor pe care ordinea mondiala moderna le-a infiintat pentru a calma furia nationalismului nu exista nicio organizatie care sa fie autorizata pentru a interveni atunci cand o tara nu este de acord cu drapelul unui alt stat.

O tara nu poate sa inregistreze ca marca steagul ei national, in virtutea dreptului international asupra proprietatilor, desi un grup de jamaicani au analizat si aceasta chestiune. Nu le-a placut faptul ca producatori straini de incaltaminte vindeau slapi cu imagini ale steagului jamaican si au depus o plangere oficiala in acest sens la sediul unei agentii din cadrul ONU.

Faptul ca atat de multe drapeluri nationale nu indeplinesc una dintre functiile lor de baza – sa fie distincte – reprezinta o chestiune suparatoare pentru expertii in vexilologie. „Parintii fondatori” ai acestei stiinte a steagurilor erau veritabili puristi. La fel ca expertii in heraldica, ei se concentreaza pe istorie.

insa o noua generatie vrea sa introduca o doza de creativitate in aceasta disciplina putin cunoscuta. Multi dintre ei sunt tineri, cosmopoliti si absolventi ai unor scoli de arta – asa-zisii activisti ai steagurilor – si se declara nemultumiti de monotonia care domneste in universul mondial al drapelurilor nationale, fiind nemultumiti in special de steagul Statelor Unite: 25 dintre cele 50 de state americane au un sigiliu suprapus peste un fundal albastru.

„Ele reprezinta ceea ce noi am denumit «Steaguri S.O.B.»: un sigiliu pe un cearsaf”, a spus Ted Kaye, autorul cartii ”Good Flag, Bad Flag”, care a consiliat zeci de municipalitati, state si guverne nationale in privinta posibilitatii de imbunatatire a drapelurilor lor. „imi place sa spun ca in fiecare steag prost exista un steag bun care incearca sa iasa la suprafata”, a declarat Ted Kaye.

Deocamdata, aceste principii nu au avut prea mare succes. Atat Fiji, cat si Noua Zeelanda, au dezbatut ideea de a renunta la britanicul ”Union Jack” de pe steagurile lor. Ambele tari au decis sa il pastreze.

Presedintele Moldovei a propus modificarea drapelului national, care este identic cu cele ale Ciadului si Romaniei, avand insa o stema. Presedintele moldovean a lansat aceasta idee luna trecuta, insa se confrunta cu o opozitie puternica din partea Parlamentului. si, desigur, Romania ramane fidela culorilor sale.

„Pana in zilele noastre, nu s-a facut nimic, iar asta inseamna un esec pentru Natiunile Unite. Efectiv, e nedrept. Doua tari nu pot avea acelasi steag”, a declarat Ngarlejy Yorongar, membru in Adunarea Nationala din Ciad si presedintele partidului Federatia Actiunii pentru Republica.

Un purtator de cuvant de la biroul Secretarului General al ONU, contactat de autorul acestui articol, a raspuns intr-un e-mail in felul urmator: „Depinde de statele membre sa isi aleaga propriile drapeluri nationale”.

„Atunci cand ii auzi pe romani vorbind despre aceste lucruri, ei spun ca au arborat steaguri in culorile rosu, galben si albastru cel putin de pe vremea tracilor din Antichitate”, scrie jurnalistul Drew Hinshaw. Forturile romane ar fi adoptat acele culori, spune o legenda populara. insa, potrivit istoricilor, nu exista nicio dovada in acest sens.

Exista insa anumite lucruri cunoscute: disidentii din Romania anilor 1800 au inceput sa fluture steaguri tricolore in timpul protestelor. O serie de guverne monarhice au folosit versiuni ale acelor steaguri.

Apoi, comunistii au venit la putere si au operat cateva mici modificari ale drapelului national, in 1948. Au adaugat: o stea, mai multe spice de grau, munti, copaci, un rasarit de Soare si o sonda de petrol. Cetatenii romani nu au fost invitati sa se pronunte in privinta modificarilor.

11 ani mai tarziu, o noua natiune africana a devenit independenta, iar tinerii lideri din Ciad s-au intalnit in capitala plina de nisip N’Djamena pentru a alege un drapel national. Au ales rosu – pentru a simboliza sangele varsat in Al Doilea Razboi Mondial -, galben – pentru a simboliza nisipul din Sahara – si albastru – pentru a simboliza apele Lacului Ciad. Drapelul a fost adoptat in 1959 si arborat oficial dupa castigarea independentei, in 1960. Totul a fost bine pana in 1989.

in acel an, disidentii din Romania, furiosi, au facut gauri in steagurile nationale, eliminand simbolurile comuniste. Timp de cateva luni dupa Revolutia din 1989, drapelul national al Romaniei a fost, de facto, identic cu cel al Ciadului, avand insa o gaura in centrul sau.

Dupa cateva luni, Petre Roman, primul premier al Romaniei post-comuniste, s-a intalnit cu presedintele francez François Mitterrand la Palatul Elysée din Paris. Fostul presedinte francez, spune Petre Roman, a sugerat pastrarea gaurii din steag, spunand ca in acest fel drapelul roman se va diferentia de cel din Ciad.

Parlamentul din Romania a respins insa aceasta idee. Un expert in vexilologie a spus ca un astfel de drapel nu ar putea sa fluture. Vantul l-ar rupe.

Astfel, Romania a ramas din 1989 cu un drapel national identic cu cel al Ciadului. „Nu era deloc un motiv de ingrijorare”, a spus Petre Roman.