Istoria neromantata a celui mai celebru cuplu din istoria Romaniei! De ce a luat-o de nevasta Nicolae Ceausescu pe Elena

1020

Istoria celui mai celebru cuplu din istoria moderna a Romaniei continua sa fascineze si astazi. In 2017 se implinesc peste opt decenii de la ”descalecatul” la Bucuresti al Elenei Petrescu, Ceausescu – dupa casatoria din decembrie 1947, cu Nicolae Ceausescu.

Avea 17 ani cand a ajuns in capitala, unde fusese chemata de fratele ei mai mare, Gheorghe Petrescu, zis si Gogu. Acesta din urma era constient ca o asezare anonima si azi, Petrestiul, nu avea ce sa le ofere, desi parintii nu erau totusi prea saraci. Lasau in urma o viata banala si porecla de ”Briceag”, pe care o primise ca urmare a faptului ca tatal lor, Nae Petrescu, deschisese in propria casa o pravalie unde vindea gaz (petrolul folosit in epoca pentru lampilede iluminat nocturn), sare, zahar, ata, cuie, ace si desigur, bricege, o marfa pare-se foarte apreciata pe piata locala.

Lavinia Betea crede ca referintele locale despre Elena Petrescu-Ceausescu sunt azi estompate, intrucat sunt transmise la a treia generatie. ”Se spune despre ea ca era o fata frumoasa si la locul ei. Se ducea la bal si nu iesea cu nimic in evidenta”, sustine cea care impreuna cu Cristian Diac, Florin-Razvan Mihai si Ilarion tiu au realizat intre 2012 si 2015 o excelenta trilogie dedicata vietii lui Nicolae Ceausescu. in primul volum al lucrarii, cel intitulat ”Ucenicul partidului” autorii cred ca Elena Ceausescu a trait vremuri frumoase la ea in sat, pastrate in memorie cu sfintenie. Faptul ca pana la moarte a pastrat in propria garderoba fota costumului de sarbatoare local poate fi un excelent argument in favoarea acestei idei. Ceea ce e insa sigur este ca la ea acasa Elena a lui Briceag nu a reusit sa treaca mai sus de clasele primare. si nici astea cu brio, marturie stand propriile randuri scrise in autobiografia din 1949, inaintata partidului (textul a fost lasat asa cum a fost scris): ”Elena Ceausescu (Petrescu) mam nascut in comuna Petresti, Dambovita, in anul 1919 la 7 ianuarie. Parinti se numesc Nae si Alexandrina ocupatia agricultori avere 4 hectare de pamant si casa de locuit, in tre ani 1926 – 1930 am facut scoala primara unde mam nascut. in anul 1936 am venit la Bucuresti, am intrat ca ucenica la fabrica Lantex. in urma unei actiuni am fost concediata…”.

La Bucuresti, Elena Petrescu a devenit ucenica intr-o fabrica de confectii, dar a intrat repede in contact si cu miscarea comunista, interzisa in epoca. sI asta i se trage tot de la Gogu Petrescu, cel care fusese arestat in 1935 pentru simpatiile sale politice. Lenuta s-a atasat foarte repede de familia fratelui sau, legand o prietenie frumoasa cu viitoarea sa cumnata, Adela. si tot datorita simpatiilor politice ale fratelui avea sa-si cunoasca si viitorul sot, pe Nicolae Ceausescu.

Lavinia Betea si colegii sai resping varianta care avea sa faca epoca pana acum un sfert de veac, conform careia viitorul cuplu ce avea sa conduca destinele tarii vreme de aproape 25 de ani s-au cunoscut cu ocazia manifestatie de la 1 mai 1939, organizata in epoca drept cel dintai 1 mai muncitoresc din Romania. Peste ani propaganda comunista trucase o fotografie a evenimentului, strecurand figurile celor doi, ale Elenei si ale lui Nicolae Ceausescu, printre manifestanti. Dar Betea si colegii sai precizeaza ca la 1 mai 1939 a avut loc doar o manifestatie a breslelor pusa la punct de ministrul Muncii de la acea ora, Mihai Ralea, si dedicata Regelui Carol al II-lea. Totii participantii au fost selectati si controlati cu grija, inclusiv de Siguranta Nationala, iar la marsul final, petrecut sub ferestrele Palatului Regal, participantii aveau sa-l salute, inclusiv cu insemnul fascist, pe regele epocii, Carol al II-lea, iesit in balcon.

In vara aceluiasi an, 1939, s-a petrecut insa cu siguranta, momentul intalnirii celor doi Ceausesti. in 13 august 1939 breasla lucratorilor din industria textila, pielarie si incaltaminte a organizat o petrecere campeneasca in Parcul Veseliei din cartierul Ferentari. Printre muncitori erau prezenti si agenti ai Sigurantei, mai ales ca evenimentele de la Grivita din 1933 erau inca prezente in memoria contemporanilor.  Starea de spirit a proletariatului era sub lupa. Conform rapoartelor, din cei 1.000 de participanti cei mai multi erau evrei. in programul serbarii era inclus si un concurs de frumusete, urmand a fi aleasa ”Regina Muncii” din Parcul Veseliei. Castigatoare urma sa fie desemnata tanara care reusea sa vanda la fata locului cele mai multe carti postale. Pe aceste carti postale comunistii n-au ratat ocazia de a scie declaratii de adeziune la misacrea lor, dar si cereri de eliberare a tovarasilor inchisi. Printre cei prezenti si implicati in actiune s-a numarat si Nicolae Ceausescu, membru al comisiei centrale a tineretului comunist.

Care a imbinat utilul cu placutul si a tras toate sforile pentru ca aleasa inimii sale, fosta Elena a lui Briceag, sa devina ”Regina Muncii”. Cu ajutorul financiar al unchiului lui Ion Iliescu, succesorul lui Ceausescu la putere de dupa 1989, Eftimie Iliescu, macelar de meserie, Ceausescu a reusit sa cumpere un numar suficient de mare de carti postale pe care le-a trecut in contul alesei inimii sale. Romantismul momentului a fost depasit, noteaza agentul Sigurantei prezent la fata locului, intrucat si castigatarea, si Nicolae Ceausescu au tinut sa ia cuvantul in fata confratilor lor si ”sa multumeasca proletariatului constient de eforturile facute pentru apararea libertatii si a martirilor clasei muncitoare”. Toate acestea i-au atras tanarului Ceausescu, aflat deja in atentia Sigurantei, o condamnare in contumacie, condamnare care avea sa fie pusa in practica intre iulie  1940 si august 1944, in diferite lagare si puscarii.

Povestea de iubire cu Nicolae Ceausescu a fost rescrisa in anii comunismului

Dar zabrelele nu aveau sa opreasca povestea de dragoste a celor doi tineri. Pur si simplu Elena a lui Briceag a mers la Jilava sa-si viziteze iubitul. La randul sau, in ciuda interdictiei partidului, care veghea asupra puritatii membrilor, Ceausescu, amorezat pana peste cap, a acceptat sa-si vada iubita. Ba chiar au pus la punct un plan prin care au reusit sa se vada si sa profite de cateva ore bune de intimitate sub nasul paznicilor. Cum? Au inventat necesitatea unui drum al detinutului la dentist, sub paza. Pe drum insa gardianul a fost mituit si in loc de stomatolog cei doi au ajuns la o casa conspirativa a partidului, unde Nicolae si Elena si-au spus toate ofurile din lume, in timp ce gardianul astepta tacticos afara.

Ironia sortii a facut ca cele intamplate sa fie aflate de conducerea partidului, in urma unui denunt al unui alt membru de partid, Ilona Papp, viitoarea Ileana Raceanu, mama diplomatului Mircea Raceanu, ultimul roman condamnat in contumacie la moarte de Nicolae Ceausescu,  in 1989, pentru ”tradarea idealurilor comunismului”. Ironia sortii face ca Ilona Papp sa-si fi nascut fiul in puscarie, iar sotul ei, Grigore Raceanu, tatal vitreg al pustiului, sa fi semnat peste ani, asa numita ”Scrisoare a celor sase”, prin care i se aduceau o serie de reprosuri cuplului Ceausescu in ultimele sale luni de domnie!

Cert este ca povestea s-a repetat de mai multe ori, ”logodnicii” repetand seria intalnirilor amoroase de mai multe ori. Atunci cand partidul a aflat insa a luat imediat masuri: Elena Ceausescu a fost suspendata din functia de conducere  pe care i-o incredintase partidul, in timp ce iubitul a trebuit sa-si puna serios cenusa in cap.

Ceea ce se mai stie e ca exista perioade lungi intre anii 1939 – 1944 cand Elena Ceausescu a stat fara serviciu. si nimeni nu stie din ce a trait, caci nefiind membra de partid nu se putea bucura de sprijinul financiar oferit de tovarasi.  Lavinia Betea nu crede insa in varianta femeii cu ”experienta sexuala” a Elenei Ceausescu. ”Ea a fost o nevasta ideala, crede istoricul mentionat. O closca perfecta. incerca, mai ales in ultimii ani, sa-l protejeze in felul ei de lucrurile care i-ar fi agravat starea de sanatate, Ceausescu fiind suferind printre altele si de hipertensiune si de diabet. Tocmai de aceea alegea sa nu i se spuna totul. Elena Ceausescu a fost ecoul lui Nicolae Ceausescu.”

Mai exista un episod aparte al vietii lor de cuplu, cel consumat in decembrie 1947 cand Elena si Nicolae Ceausescu s-au casatorit. Civil, fara preot. Ea era insarcinata cu Valentin Ceausescu in sapte luni. Au sarbatorit evenimentul cu o sticla de tuica si un kil de branza, tara aflandu-se in plina criza dupa razboi si dupa intrarea trupelor sovietice in Romania. Iubirea lor continua, in paralel cu noua morala comunista

Rolul de ”closca” reiese chiar si in ultima lor zi de viata comuna, in cazarma din Targoviste unde au primit sentinta condamnarii la moarte. ”Am luptat impreuna, murim impreuna”, au rasunat profetic unele dintre ultimele fraze rostite de Elena a lui Briceag, fosta Petrescu, intrata definitiv in istorie drept Ceausescu.

Sursa: Click