marți, februarie 7, 2023

Iohannis, in Parlament: Scopul nostru este pacea, nu razboiul! NATO nu e o amenintare pentru Rusia

Seful statului a vorbit despre provocarile cu care se confrunta la acest moment NATO si de masurile pe care le-a luat si trebuie sa le ia pentru a se adapta, mentionand in acest context intarirea apararii in zona Marii Negre.

„Trebuie sa lucram in continuare la consolidarea posturii de aparare si descurajare a Aliantei, la sporirea eficacitatii si coerentei acesteia. Prezenta inaintata de pe Flancul Estic trebuie intarita, mai ales in Sud, la Marea Neagra, pe toate dimensiunile.

De asemenea, diferentele actuale dintre masurile luate pentru Nordul Flancului si cele din Sudul sau trebuie sa dispara, conturand o unica prezenta inaintata, robusta, persistenta si predictibila.

In plan intern, aceste masuri cu caracter strict defensiv trebuie dublate de actiuni de intarire a rezilientei, indeosebi de protectie a infrastructurii civile in fata agresiunilor de tip hibrid, cibernetic sau informational”, a spus Iohannis.

Presedintele a subliniat ca scopul Aliantei este pacea si ca nu reprezinta o amenintare la adresa Rusiei, cu care trebuie sa pastreze un dialog deschis, insa si o strategie de descurajare.

„Scopul nostru este pacea, nu razboiul. NATO nu cauta confruntarea si nu este o amenintare pentru Rusia, asa cum a aratat Alianta si la Varsovia. Insa, in relatia cu Rusia, este nevoie de o strategie aliata cuprinzatoare si coerenta pe termen lung. Ea trebuie sa includa dialogul, dar de pe o pozitie puternica de aparare si descurajare”, a mai spus seful statului.

In final, Klaus Iohannis a subliniat ca respectarea de fiecare stat membru a valorilor NATO aduce securitate, incurajand liderii parlamentari stransi la Bucuresti sa implementeze si sa vegheze asupra respectarii acestor valori.

„Astazi, mai mult ca oricand, este necesar ca Alianta sa fie intarita in continuare. Romania, ca aliat responsabil, va face tot ce-i sta in putinta in acest scop. Va incurajez, doamnelor si domnilor parlamentari, sa sprijiniti acest efort, in legislativele pe care le reprezentati. NATO nu este o alianta puternica doar prin masurile de aparare colectiva, ci prin valorile sale. Daca aceste valori sunt bine aparate, aceasta este cea mai valoroasa contributie la securitatea noastra!”, a conchis seful statului.

Ultimele stiri

Stiri