marți, februarie 7, 2023

Iohannis, in deschiderea anului universitar! Pentru a avea „o tara ca afara” avem nevoie de universitati ca afara, care promoveaza adevarul si moralitatea!

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, luni, la Constanta, la ceremonia de deschidere a noului an universitar, ca pentru a avea „o tara ca afara”, sintagma pe care o auzim de multe ori, este nevoie in primul rand de universitati ca afara, care promoveaza adevarul, gandirea critica si moralitatea. El a mai spus ca i-ar placea daca universitatile ar ajuta la demontarea diverselor mituri nefondate, intre care cel conform caruia prea multi tineri merg la facultate, cand, de fapt, Romania este pe ultimul loc in Uniunea Europeana din punct de vedere al tinerilor de 30-34 de ani care au terminat studii superioare, dar acest lucru nu inseamna ca trebuie incurajata existenta unor universitati cu grave probleme de management doar de dragul statisticii.

Presedintele a spus ca a ales sa vina la Constanta pentru ca este un centru universitar important, iar ofiterii de marina civila si militara sunt exemple elocvente ale pregatirii de inalt nivel pe care o primesc aici.

„Asa cum se stie, universitatile nu pregatesc doar buni profesionisti – fie ei angajati sau antreprenori. Ele au rolul de a forma buni cetateni si de a contribui la dezvoltarea statului de drept pe baze sustenabile. De foarte multe ori auzim sintagma «vrem o tara ca afara». Se poate! Dar, pentru a avea «o tara ca afara» avem nevoie in primul rand de universitati ca afara. Universitati care promoveaza adevarul, gandirea critica si moralitatea in toate activitatile lor”, a afirmat Iohannis.

El a spus ca i-ar placea daca universitatile ar ajuta la demontarea diverselor mituri nefondate pe care inca le regasim in spatiul public, unul dintre ele fiind cel conform caruia prea multi tineri merg la facultate. De fapt, Romania este pe ultimul loc din Uniunea Europeana din punctul de vedere al tinerilor de 30-34 de ani care au terminat studii superioare, iar acest lucru afecteaza competitivitatea tarii noastre si, implicit, bunastarea noastra, a tuturor, a aratat Iohannis.

El a spus ca acest lucru nu inseamna insa ca trebuie sa incurajam existenta unor universitati cu grave probleme de management educational doar de dragul statisticii si, de asemenea, nu trebuie neglijata dezvoltarea unor rute profesionale, pe model dual, care sa reprezinte o alternativa reala si cu recunoastere sociala si materiala.

„Avem nevoie de inalti specialisti, dar si de meseriasi bine calificati. Sunt lucruri care ar fi bine sa se dezbata mai des in spatiul public si poate chiar si in Parlament. Pentru a putea lupta impotriva ignorantei, pentru a putea deveni un reper moral si o ancora a statului de drept, universitatile romanesti trebuie sa aiba o reputatie solida, bazata pe un nivel ridicat de credibilitate. Ani de-a randul, aceasta credibilitate a fost zguduita de o serie de scandaluri de plagiat”, a afirmat presedintele la ceremonia de deschidere a noului an universitar.

El a spus ca si astazi se gasesc scuze pentru a nu avea o baza de date publica a lucrarilor de doctorat si, de de asemenea, nu exista o solutie permanenta pentru acreditarea scolilor doctorale.

„Toate aceste probleme pot afecta credibilitatea diplomelor absolventilor nostri pe plan international, punandu-i in dezavantaj chiar pe tinerii care au depus eforturi considerabile pentru a-si finaliza studiile cu succes. Nu este de acceptat sa ne batem joc de eforturile lor, din dorinta de a proteja reputatia personala a unui numar de indivizi care si-au dorit o cariera sau un titlu academic pentru care nu au fost realmente pregatiti. Nu este drept ca un brevet romanesc sa nu fie pus pe picior de egalitate cu unul din Europa de Vest. Din fericire, exista deja eforturi vizibile ale universitatilor pentru a elimina problemele de verticalitate existente in mediul academic, de la utilizarea softurilor anti-plagiat, la initiative locale de publicare a tezelor la nivel de institutie. Pe toti aceia care fac asemenea demersuri ii sustin si ii incurajez sa mearga mai departe pentru insanatosirea vietii academice”, a mai aratat Klaus Iohannis.

El a mai spus ca, pe masura ce tara noastra se dezvolta, o parte din activitatea academica poate fi sprijinita prin incurajarea si atragerea tinerilor talentati catre universitatile romanesti si ca pentru a face din invatamantul superior romanesc un mediu cu adevarat atractiv trebuie simplificate procedurile birocratice si procesele administrative.

Presedintele a mai spus ca insista pe ideea de predictibilitate deoarece nu ne mai putem permite transformarea tuturor ideilor nastrusnice despre educatie in acte legislative care nu au nicio legatura unele cu altele si cu atat mai putin cu o strategie mai ampla in domeniul educatiei si cercetarii.

„Cred ca Romania ar putea deveni un reper relevant pe harta globala a educatiei numai prin centre universitare unite, asa cum se incearca la Constanta prin aducerea la un loc a liceelor si colegiilor nationale, universitatilor comprehensive, militare sau de profil maritim, intr-o stransa colaborare cu autoritatile locale si cu mediul privat”, a adaugat presedintele.

Klaus Iohannis a ajuns la ceremonia care a avut loc in Piata Ovidiu din Constanta cu cateva minute inainte de ora 11.00, a fost primit de catre primarul municipiului Constanta, Decebal Fagadau, si a urcat pe scena special amenajata. seful statului a salutat multimea, care l-a aplaudat, apoi oficialitatile prezente. Ceremonia a fost deschisa de primarul orasului, care a spus ca este pentru prima oara cand cele trei universitati din Constanta deschid anul universitar impreuna, momentul avand loc in anul cand sunt comemorati doua mii de ani de la moartea poetului Ovidiu.

In piata s-au aflat cateva mii de persoane – studenti, prieteni, dar si rude ale acestora. Este pentru al doilea an consecutiv cand deschiderea anului universitar are loc in Piata Ovidiu, la evenimentul din 2016 fiind prezente Universitatea Ovidius si Universitatea Maritima, acestora adaugandu-li-se in acest an si Academia Navala “Mircea cel Batran”. Traficul in zona evenimentului a fost restrictionat inca de luni dimineata.

Sursa: News.ro

Ultimele stiri

Stiri