Iohannis avertizeaza! O lege a amnistiei ar fi o catastrofa pentru democratia romaneasca!

760

O lege a aministiei si a gratierii ar fi o catastrofa pentru democratia romaneasca, a declarat presedintele Klaus Iohannis, vineri, la sedinta de constituire a noului CSM. El a aratat ca o astfel de lege nu numai ca „ar spala pacatele unor hoti periculosi, dar ar si albi dosarele unor politicieni”, iar daca va fi promovata se va opune cu toata puterea functiei prezidentiale.

Iohannis a spus ca o lege a amnistiei si a gratierii este un „deziderat” al unor politicieni, dar este inacceptabila, mai ales ca se poate pune in discutie si „albirea” dosarelor unor oameni politici cu probleme.

„Un astfel de precedent creat ar duce la disparitia egalitatii in fata legii. De asta spun ca ar duce la disparitia statului de drept din Romania. Ar duce Romania pe o traiectorie care o departeaza de valorile europene, pe o traiectorie care ar indeparat-o de la valorile euroatlantice in care romanii cred”, a spus Iohannis.

Presedintele a afirmat ca se va opune „cu toata greutatea si puterea functiei prezidentiale” unei astfel de legi.

„Un astfel de demers, o lege a amnistiei si gratierii – care ar spala pacatele nu numai ale unor hoti care pot fi periculosi pentru persoane, poate si pentru societate, dar ar albi dosarele politicienilor – ar fi o catastrofa pentru democratia romaneasca, domnule ministru”, a spus Iohannis, privind catre ministrul Justitiei, Florin Iordache, care se afla alaturi de el la CSM.

Iohannis si-a inceput discursul pe aceasta tema spunanu-i lui Iordache ca „spera ca nu o va lua in nume personal”, dar observa ca incep discutii asupra temei gratierii si amnistierii.

„Sigur, o sa spuna unii ca presedintele acum bate campii, ca nu exista nicio intentie de a face asa ceva, dar eu cred ca presedintele trebuie sa spuna lucruri si preventiv”, a avertizat seful statului, conform News.ro.

El a mai afirmat ca spera „sa nu fie cazul” unei astfel de legi si tocmai de aceea a simtit nevoia sa se exprime si public.

„Unii ar putea sa spuna ca, sigur, nu e niciun fel de problema, inchisoriile sunt pline, foarte multe entitati internationale ne acuza ca nu facem nimic, bani nu avem ca ne trebuie scoli, hai sa le dam drumul. Doar ca aceste bune intentii cred ca nu sunt numai in acest domeniu, tare ma tem ca sunt politicieni urmariti penal, condamnati penal, care ar saluta o astfel de lege care i-ar scapa de toate problemele”, a mai spus Iohannis.

Presedintele a avertizat ca un astfel de mers ar duce la „daramarea statului drept” si la aparitia riscului ca „democratia din Romania sa dispara”.