Sase mii de tone de alimente se arunca in fiecare zi in Romania, a doua cea mai saraca tara a Uniunii Europene. Pentru a reduce aceasta risipa, o comisie de specialisti face tot felul de analize inca din 2013, pentru a elabora o strategie nationala impotriva risipei. Lucrul acestui grup merge anevoie si nu exista rezultate deocamdata.
O lege despre reducerea risipei alimentare a fost totusi votata cu mai putin de o luna in urma, iar presedintele tocmai a promulgat-o. Votul final a fost dat de Camera Deputatilor, dupa ce Senatul se opusese. Pe scurt, legea prevede ca produsele care se afla aproape de data limita a expirarii sa nu ajunga sa fie distruse si apoi aruncate, ci sa fie donate unor centre sociale sau organizatii neguvernamentale.
In lege nu totul este gandit sa fie gratis, astfel de pilda, Articolul 3, Aliniatul (4) prevede ca fundatiile sau centrele sociale pot prelua marfa pe cale de expirare de la producatori sau de la comercianti si apoi sa o vanda mai departe cu maximum 25% din pretul produsului, plus Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA). Aceasta situatie ar putea duce la abuzuri, iar organizatiile neguvernamentale care se ocupa de aceasta marfa sa fie infiintate chiar de cei care vor sa-si salveze profitul, arata europaliberaorg.
In Bucuresti si la Sibiu, functioneaza deja magazinele numite Somaro, infiintate cu sprijinul Ambasadei Austriei, a fundatiei Erste Stiftung si a organizatiei Katharina Turnauer Privatstiftung.
Aceste magazine primesc de la companii, pe baza de contracte de sponsorizare, produse alimentare si nonalimentare care fie au defecte, fie se apropie de data de expirare. Aceste produse se vand ulterior cu preturi simbolice celor care au venituri foarte mici pe membru de familie. Circa 700 de familii beneficiaza de acest concept, aflat in dezvoltare. Primul magazin din Bucuresti se autofinanteaza din 2011, dar noua Lege privind reducerea risipei ar putea ajuta la dezvoltarea acestora, pornind de la faptul ca 2,2 milioane de tone de alimente sunt aruncate anual de supermarketuri. Distrugerea lor si transportul la gropile de gunoi reprezinta, pe de alta parte, costuri suplimentare pentru comercianti.
Contractele de sponsorizare ar putea duce la scaderea acestor cheltuieli, dar patronii marilor retele nu sunt total multumiti, fiindca ei ar fi vrut sa fie taxati cu TVA zero pentru produsele aflate pe cale de expirare si pe care ei le doneaza. O propunere legislativa de acest fel a fost facuta, dar parlamentarii romani au amanat aceasta dezbatere, pentru moment.
Potrivit legii, multe produse care nu sunt destinate consumului uman vor ajunge la animale, in vreme ce hrana care nu mai poate fi mancata nici de oameni, nici de animale va fi virata catre intreprinderile de biogaz. Agentii economici care nu vor respecta aceasta lege si vor continua sa arunce alimente ar putea plati amenzi: maximul amenzilor este insa de doar 2 200 de euro, o suma prea mica pentru marile lanturi de supermarketuri.