joi, martie 30, 2023

Influenta anotimpurilor asupra noastra! Iata cum orice om din Romania poate reduce efectele!

Multi oameni sufera de neliniste in timpul schimbarii anotimpurilor. Acest lucru se datoreaza partial efectelor puternice si influentei pe care lumina o exercita asupra starii noastre de spirit. Daca sunteti interesat de acest aspect, urmatoarele randuri va vor explica modul in care suntem influentati de schimbarea anotimpurilor.

Zilele sunt mai scurte, temperaturile in scadere si soarele isi face tot mai putin simtita prezenta. Daca ai o stare de disconfort, sa stii ca exista si o explicatie stiintifica pentru asta.

Modificarile nu afecteaza insa pe toata lumea, dar schimbarile de dispozitie sezoniere apar la multe persoane, manifestandu-se prin lipsa de energie, pierderea interesului in activitatile preferate, prin pofta de carbohidrati si schimbari in ritualul de somn: fie ai probleme cu somnul, fie ai vrea sa dormi mai mult decat de obicei. Un factor important in aceste modificari ale dispozitiei este lumina.

Ritmul circadian este de vina

Ceasul circadian este in stransa legatura cu aceste stari. Acesta este cronometrul intern al organismului; ii spune cand sa se simta somnoros, cand sa se trezeasca si joaca un rol important intr-o multime de alte sisteme din corpul nostru, cum ar fi eliberarea de hormoni, reglarea temperaturii, metabolismul si starea de spirit. Astfel, fiindca este mai putin timp lumina, unele dintre aceste procese, inclusiv cele care influenteaza starea de spirit , sunt perturbate.

Un studiu a aratat ca in lunile de toamna si iarna se produce mai putina serotonina, unul dintre hormonii care ajuta la reglarea starii de spirit si contribuie la starile noastre de bunastare si fericire.

Alte cercetari arata schimbarile ciclurilor de lumina-intuneric afecteaza temperatura corpului, cat timp ne ia pentru a adormi si productia de melatonina.

Ce masuri poti lua

– bucura-te de soare, ori de cate ori ai ocazia,

– fa miscare, cel putin 30 de minute pe zi,

– fa-ti timp sa mananci. Este important sa consumi fructe, legume, proteine, caci ajuta la imbunatatirea starii de spirit,

-fa-ti timp pentru prietenii tai. Cercetarile arata ca timpul petrecut cu prietenii te ajuta sa te eliberezi de stres, te face sa te simti bine si sa treci mai usor peste neplaceri.

Sursa: antenasatelor.ro

 

Ultimele stiri

Stiri