luni, mai 29, 2023

Include aceste legume romanesti de sezon in dieta ta si se va intampla ceva uimitor!

Toamna este anotimpul cel mai bogat in fructe si legume proaspete, fiind, din acest motiv, o perioada prielnica dietelor de slabire sau de detoxifiere. Pline de vitamine si minerale atat de necesare bunei functionari a organismului, fructele si legumele de toamna sunt o desfatare nu doar pentru simtul gustativ, ci si pentru cel vizual si olfactiv.

O teorie veche spune ca, daca vrem sa fim sanatosi, trebuie sa mancam acele legume care cresc in mod obisnuit in locul unde ne-am nascut si, mai mult, ca trebuie sa o mancam pe fiecare la timpul sau. Sigur, „gonim” dupa fibre, minerale sau vitamine, dand iama in galantarele hipermarketurilor, la raionul de fructe si legume, atrasi de promisiuni… exotice. Dar ce-ar fi sa vedem cu ce putem inlocui, iarna asta, citricele, fructul-pasiunii si capsunile de sera aduse din Sud? Sa alegem acele ingrediente pe care le aveau la indemana si bunicele noastre, cat era iarna de lunga!

Dovleacul – „turcesc”, „porcesc” sau „placintar”… – este bogat in fibre si potasiu, asigirand o buna mineralizare a organismuli si regularizand presiunea sangvina. O cana de miez de dovleac, taiata cubulete si coapta poate asigura 896 miligrame de potasiu (tot atat cat si doua banane mari) si 9 grame de fibre. Dovleacul contine de asemenea beta-caroten (un antioxidant care diminueaza riscurile cancerului si ale bolilor cardiovasculare), dar e util si pentru cei care au deficit de calciu, magneziu, vitamina B sau acid folic. Daca sunteti la cura de slabire, fibrele dovleacului (mancat crud sau copt putin) iti pot fi de folos.

CITEŞTE MAI MULT ÎN PAGINA URMĂTOARE >>>>>

Ultimele stiri

Stiri