Ileana a fost copilul preferat al mamei sale, regina Maria, mare printesa a Angliei si Irlandei, nepoata a reginei Victoria, din cei sase pe care aceasta i-a avut cu Ferdinand, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, unicul mostenitor al regelui Carol I.
A fost singura femeie din Romania care a obtinut brevet de capitan de cursa lunga, navigandu-si singura yachtul „Isprava”.
Pentru principesa Ileana a fost aranjat in 1931 un mariaj cu arhiducele Anton de Austria, ea primind titlurile de arhiducesa a Austriei si principesa de Habsburg-Toscana prin casatorie. In anii urmatori Ileana a locuit impreuna cu sotul langa Viena si i-au fost permise doar scurte vizite in Romania, regele interzicandu-i sa dea nastere copiilor sai in Romania.
Ileana a continuat activitatea caritabila a mamei sale, ingrijindu-se in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial in Germania nazista de militarii romani raniti.
Atasata inexorabil de Romania, s-a stabilit in timpul regimului Antonescu impreuna cu familia in tara si a deschis la Bran Spitalul „Inima Reginei”, care a functionat prin eforturile sale.
La scurt timp dupa abdicarea, la 30 decembrie 1947, a regelui Mihai, nepotul ei, Ileana a fost nevoita sa paraseasca din nou tara, proprietatile fiindu-i confiscate in cursul anului 1948.
Principesa s-a mutat cu intreaga sa familie intai in Elvetia, apoi in Argentina. La Buenos Aires a infiintat un camin destinat refugiatilor politic romani, camin ce a purtat numele mamei sale, „Regina Maria”. in 1950, Ileana impreuna cu copiii au ajuns la Boston, Statele Unite. in toti anii pe care i-a trait departe de Romania, principesa devenita calugarita a pastrat o cutiuta cu pamant romanesc.
In 1954, mariajul cu Arhiducele Anton s-a terminat prin divort. in acelasi an principesa s-a recasatorit, de acesta data cu stefan Isarescu in Newton, Massachusetts, mariaj terminat in 1965 prin divort, scrie one.ro
in 1959, principesa a fost foarte afectata de moartea fiicei sale, Maria Ileana (Minola) si a sotului ei, contele polonez Jaroslav Kottulink, intr-un accident aviatic in Brazilia (15 ianuarie 1959). Principesa s-a calugarit si, sub numele Maica Alexandra, a devenit stareta ortodoxa a manastirii cu hramul „Schimbarea la Fata” din Ellwood City, Pennsylvania, pana la moartea sa in 1991.
Dupa caderea regimului Ceausescu, Maica Alexandra a vizitat Romania in septembrie 1990, la varsta de 81 de ani si suferinda. Cateva luni mai tarziu, la 21 ianuarie 1991, a murit la Spitalul St. Elizabeth din Youngstown, Ohio, ca urmare a unor complicatii survenite in urma fracturii bazinului, accident survenit chiar in chilia manastirii unde a locuit de la inceput. Este inmormantata in Manastirea „Schimbarea la Fata”.
Memoriile sale au aparut in Anglia in anul 1951, iar in Romania, in 2005, sub titlul „Traiesc din nou”.
„intr-o zi, dis de dimineata, cand aveam sapte ani, am vazut ingerii. Sant tot atat de sigura si azi, cum eram atunci… ingerii au o miraculoasa realitate. Activitatea lor printre noi a devenit pentru mine o realitate vitala, pozitiva”, marturiseste, in carte, Maica Alexandra.
A vrut sa i se puna pe mormantul din America o cruce de lemn ca in cimitirele din tara. Ultima sa dorinta a fost sa fie ingropata alaturi de caseta cu pamant romanesc.