joi, martie 30, 2023

Igor Dodon dezvaluie motivul conflictului din Transnistria: A izbucnit din cauza tentativelor de unire cu Romania!

Igor Dodon, presedintele ales al Republicii Moldova, continua sa socheze cu declaratiile lui. El a laudat, intr-un nou interviu patriotismul din Rusia, subliniind ca vrea sa ii faca pe cetatenii moldoveni sa fie mandri de tara lor, nu sa doreasca „unirea cu Romania” din cauza careia a izbucnit conflictul din Transnistria.

„Ii invidiez pe cetatenii admirabili ai Federatiei Ruse pentru ca au un asemenea lider. Cred ca presedintele Vladimir Putin a facut eforturi mari pentru intensificarea patriotismului si pentru consolidarea bazelor statului. Aceste lucruri sunt foarte importante, o tara nu poate avea un viitor fara ele, iar noua ne lipsesc in acest moment”, a declarat socialistul Igor Dodon intr-un interviu acordat postului rus Zvezda TV.

Igor Dodon a exprimat dorinta de a-i face pe cetatenii moldoveni sa fie mandri de tara lor asa cum rusii sunt mandri de Rusia.

„O anumita parte a societatii Republicii Moldova ar vrea unificarea cu Romania, iar alta aderarea la NATO. Noi nu avem patriotismul din Rusia. As vrea sa fac acelasi lucru in tara noastra, sa ii fac pe cetateni sa fie mandri de ea”, a subliniat Dodon.

Mai mult, Igor Dodon sustine ca din cauza tentativelor de unire cu Romania ale liderilor moldoveni a izbucnit conflictul militar din Transnistria, noteaza libertatea.

„De ce a fost razboiul? Deoarece in Republica Moldova conducerea tarii vorbea deschis despre desfiintarea statului si despre unirea cu Romania”, a declarat Igor Dodon.

Noul lider de la Chisinau se declara dispus sa acorde Transnistriei un statut special in cadrul Republicii Moldova.

„Cred ca se poate ajunge la o solutie politica prin crearea unui sistem de tip federal. Nu trebuie sa ne temem, este necesar sa acordam un statut special Transnistriei, sa dezvoltam anumite principii”, a subliniat Igor Dodon.

Conflictul militar din Transnistria a izbucnit in noiembrie 1990, in zona Dubasari, intre separatisti prorusi sustinuti de Moscova si serviciile de securitate moldovene. Confruntarile s-au intensificat la inceputul anului 1992, incheindu-se cu un acord de incetare a focului in iulie 1992. Bilantul conflictului a fost, potrivit diverselor estimari, intre 300 si peste 600 de morti. Negocierile pentru solutionarea crizei separatiste continua si in prezent.

Ultimele stiri

Stiri