marți, mai 30, 2023

Igor Dodon a castigat alegerile prezidentiale din Republica Moldova! Vezi portretul noului presedinte ales al moldovenilor!

Socialistul Igor Dodon a obtinut 52,29% din voturile exprimate, duminica, la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova, in timp ce candidata proeuropeana Maia Sandu a reusit sa obtina 47,71% din sufragii, arata rezultatele partiale anuntate luni dimineata, dupa centralizarea a 99,9% din procesele verbale.

Conform Unimedia, mai sunt de procesat rezultatele din doar doua sectii de votare. La acest moment, Igor Dodon are 835.010 voturi,iar Maia Sandu – 761.934 de voturi.

Peste 1,6 milioane de alegatori moldoveni s-au prezentat la urne, duminica, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova. Un numar de 133.967 de cetateni moldoveni au votat in sectiile din strainatate, unde pe tot parcursul zilei au fost cozi uriase, iar cu cateva ore inainte de incheierea procesului electoral multe sectii de votare au epuizat buletinele de vot, sute de oameni nereusind sa voteze.

Moldovenii din diaspora au calatorit sute de kilometri pentru a vota in al doilea tur al scrutinului prezidential si s-au mobilizat pe pagina ”Adopta un vot”. Pe tot parcursul zilei de duminica, moldovenii au postat pe Facebook fotografii cu cozile uriase de la sectiile de votare.

Cu putin timp inainte de inchiderea urnelor, Maia Sandu a amenintat ca va face o plangere penala impotriva ministrului de Externe si presedintei Comisiei Electorale Centrale, care nu au livrat un numar suficient de buletine de vot pentru al doilea tur al alegerilor, transmite News.ro.

Duminica seara, dupa anuntarea rezultatelor partiale care il indicau castigator, Igor Dodon a sustinut o conferinta de presa in care le-a transmis celor care au votat-o pe Maia Sandu ca va fi si presedintele lor, cerandu-le „sa calmeze spiritele”.

„Acum haideti sa calmam spiritele, nu avem nevoie de ura in societate. Stimati concetateni care ati votat-o pe Maia Sandu, o sa iau in calcul toate dorintele dumneavostra, o sa ascult pe fiecare, dar haideti sa linistim spiritele, sa recunoastem, diferenta este destul de mare. Iesiti cu un mesaj foarte clar, eu sunt gata si maine pentru o intrevedere, dar nu trebuie divizata societatea”, a declarat Dodon, care le-a transmis celor din diaspora ca de astazi este si presedintele lor.

Rolul presedintelui este important in Republica Moldova, acesta avand dreptul de a intoarce legi in Parlament, de a dizolva legislativul in unele conditii si de a numi premierul.

Presedintele moldovean a fost ales, pana in acest an, in mod indirect, adica prin votul parlamentarilor dupa alegerile legislative. Curtea Constitutionala a decis insa in 4 martie reintoarcerea la votul direct pentru desemnarea presedintelui si a declarat neconstitutionala modificarea anterioara din 2000.

Cine este Igor Dodon

Igor Dodon (41 de ani) s-a nascut in Sadova, Calarasi, este casatorit si are trei copii. A absolvit Facultatea de Economie din cadrul Universitatii Agrare de Stat si Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice.  Igor Dodon a fost ministru al Economiei in anii 2006-2008 in Guvernul Tarlev. In Executivul urmator, condus de Zinaida Greceanii, Dodon si-a pastrat portofoliul, dar a ocupat si functia de prim-vicepremier. In 2009, el a fost ales deputat din partea PCRM, iar in noiembrie 2011 a parasit formatiunea si s-a alaturat Partidului Socialistilor, al carui presedinte a devenit in urma congresului organizat in acelasi an.

La alegerile locale din iunie 2011, Igor Dodon s-a duelat cu Dorin Chirtoaca in turul doi al scrutinului pentru functia de primar al Chisinaului. Atunci, Chirtoaca a castigat peste 50 la suta din voturi, iar Dodon, putin peste 49 la suta. In perioada 2012 si 2014, Igor Dodon a organizat periodic proteste, cerand demisia primarului Dorin Chirtoaca. Ulterior, el a pledat pentru un referendum de demitere a edilului Capitalei. In martie 2012, grupul lui Dodon l-a votat impreuna cu Alianta pentru Integrare Europeana pe Nicolae Timofti in functia de sef al statului. Ulterior, insa, Dodon a declarat ca regreta votul sau pentru Timofti.

Apropierea de Rusia

Igor Dodon nu a ascuns preferinta pentru o relatie privilegiata a Moldovei cu Rusia, chiar si in detrimentul celei cu Uniunea Europeana. In 2014, Dodon a vorbit despre necesitatea ca Moldova sa renunta la Acordul de Asociere si Liber Schimb cu UE pentru a pune capat blocarii exporturilor de produse agroalimentare din Moldova catre Rusia. Astfel, anularea Acordului a fost unul din punctele programului cu care PSRM s-a prezentat la alegerile parlamentare din noiembrie 2014. „Exporturile pot si vor fi reluate in Federatia Rusa dupa alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Si acest lucru depinde direct de decizia guvernarii care va fi aleasa. Trebuie sa intelegem ca atat timp cat Acordurile care au fost semnate cu UE nu vor fi anulate, sanse de a reveni pe piata rusa sunt mici”, spunea Dodon in 2014.

Doi ani mai tarziu, pozitia lui Dodon a ramas neschimbata. Astfel, la ultima confruntare televizata cu Maia Sandu, el a si-a exprimat din nou orientarea spre Rusia. ”Prima vizita pe care o voi face in calitate de presedinte va fi in Rusia, unde voi discuta doua probleme: reluarea exporturilor si rezolvarea problemelor migrantilor. Trebuie sa le asiguram conditii normale de munca. Fara piata rusa, economia Moldovei nu va rezista”, spunea Dodon.

Declaratii si promisiuni din campania electorala

Igor Dodon a promis ca daca va fi ales presedinte va anula examenul de bacalaureat pentru liceeni, considerand ca toti elevii trebuie sa termine studiile medii si ca bacalaureatul va fi obligatoriu doar pentru cei care doresc sa-si continue studiile peste hotare. El a facut aceste declaratii in contextul in care a acuzat-o pe Maia Sandu ca este vinovata de sinuciderea a 400 de elevi in perioada in care a condus Ministerul Educatiei. Dodon a sustinut ca rata ridicata de sinucideri are drept cauza reformele implementate de Maia Sandu, inclusiv prin introducerea camerelor de supraveghere la examenul de Bacalaureat.

Dodon a mai promis ca va insista ca istoria Romaniei sa fie scoasa din programa scolara si inlocuita cu istoria Republicii Moldova. In ceea ce priveste relatia cu Romania, Dodon a sustinut ca isi doreste relatii bune cu Romania, dar va fi categoric „impotriva celor care vor sa lichideze statalitatea Republicii Moldova”.

“Romanii sunt prietenii nostri, sunt vecinii nostri, dar este o vorba: frati, frati, dar fiecare la casa lui. Niciodata nu am fost anti-roman si niciodata nu voi fi anti-roman”, a insistat socialistul. “Eu sunt pentru relatii bune cu Romania, dar voi fi categoric impotriva celor care vor sa lichideze statalitatea Republicii Moldova, cum este Maia Sandu. Unionistii in Republica Moldova nu au nicio sansa”, a avertizat el.

El sustinea ca primul decret pe care il va semna, daca va castiga alegerile, va viza miliardul furat. “Miliardul furat trebuie sa fie intors de hoti. Voi anula legislatia care pune pe spatele cetateanului miliardul furat din cele trei banci”, spunea Dodon in campania electorala.
Lupta impotriva celor care pledeaza pentru unirea Republicii Moldova cu Romania se afla, de asemenea, pe agenda lui Dodon. “Eu voi insista ca istoria Moldovei sa revina in scoli. Copiii nostri trebuie sa cunoasca adevarul istoric. Sunt multe lucruri in istoria romanilor care nu corespund realitatii. Eu ma bazez pe Constitutie, iar in ea scrie limba moldoveneaca”.

De asemenea, el a insistat pe necesitatea neutralitatii Republicii Moldova, sustinand ca trupele ruse vor pleca doar dupa rezolvarea conflictului din Transnistria si ca razboiul a pornit de la unionistii ca Maia Sandu. Rolul presedintelui este important in Republica Moldova, acesta avand dreptul de a intoarce legi in Parlament, de a dizolva legislativul in unele conditii si de a numi premierul. Presedintele moldovean a fost ales, pana in acest an, in mod indirect, adica prin votul parlamentarilor dupa alegerile legislative. Curtea Constitutionala a decis insa in 4 martie reintoarcerea la votul direct pentru desemnarea presedintelui si a declarat neconstitutionala modificarea anterioara din 2000.

Ultimele stiri

Stiri