Din pacate multe dintre tratamente nu se fac sub indemnul medicului si consecintele in cazul administrarii medicamentelor dupa ureche pot fi grave, asa cum au constatat pe pielea lor multi dintre pacientii spitalului Sf. Spiridon din Iasi. Afla despre ce medicamente este vorba si cum poti preveni o situatie grava in randurile urmatoare.
Nu exista persoana care sa nu fi luat macar odata un medicament din aceasta gama. Cei mai multi le iau fara recomandarea unui medic si nu tin seama de reactiile adverse care, de cele mai multe ori, sunt foarte grave. La Spitalul Sf. Spiridon din Iasi nu exista zi in care sa nu se inregistreze macar doua-trei cazuri de hemoragii digestive. Aceasta afectiune, care reprezinta o urgenta medicala, are mai multe cauze.
Dupa cum au afirmat medicii specialisti de la unitatea medicala, consumul de antiinflamatoare nesteroidiene reprezinta a treia cauza de aparitie a hemoragiei digestive, pe primele doua locuri fiind ulcerul si ciroza hepatica. Iesenii consuma aceste medicamente pentru a scapa de durere. Nu se prezinta la un medic specialist atunci cand constata ca au anumite simptome care persista si pentru a potoli durerea merg la farmacie si cumpara Nurofen, Diclofenac, Antinevralgic, orice medicament care sa actioneze impotriva durerii.
„Situatia este foarte trista. Avem un segment mare de populatie care consuma antiinflamatoare, in general, persoanele cu afectiuni inflamatorii si degenerative dureroase ale sistemului osteoarticular, fara a avea acordul medicului. O parte dintre pacienti pot sa consume aceste medicamente pe o perioada scurta de timp si sa ajunga in urgenta cu hemoragie digestiva, altii o perioada mai indelungata, depinde si de doza. Din nefericire, consumul de antiinflamatoare nesteroidiene este a treia cauza, ca incidenta, de aparitie a hemoragiei digestive superioare. Un astfel de bolnav reprezinta o urgenta medicala. Este recomandat ca administrarea unui medicament antiinflamator sa fie facuta numai dupa un consult de specialitate pentru alegerea corecta a antiinflamatorului si doza potrivita. Adminisrarea se face cu precautie si sub monitorizarea medicului. Aproape toti pacientii ajung la chirurgie pentru hemostaza, oprirea chirurgicala a sangerarii. Un astfel de pacient pleaca acasa cu o serie de recomandari care, de cele mai multe ori, nu sunt respectate si bolnavul revine cu hemoragie digestiva”, a declarat prof. dr. Stefan Georgescu, director medical la Spitalul Sf. Spiridon din Iasi.
Pana la aparitia hemoragiei digestive, bolnavul prezinta o serie de simptome, complicatii, dar vine la medic cand este deja in stare foarte grava si, uneori, doctorii nu mai pot interveni.
Sursa: realitatea.net