Despre efectul nociv pe care-l are zaharul asupra starii noastre de sanatate s-a scris deja si cei mai multi dintre noi am devenit deja constienti de acest lucru. Cu toate acestea, cu totii dorim un inlocuitor in cazul in care luam decizia de a renunta la zahar, iar cel mai sanatos este mierea.
Daca ai nevoie de si mai multe motive pentru a alege mierea in schimbul zaharului, ai ajuns in locul potrivit. Desi ambele iti vor indulci orice preparat si ambele contin glucoza si fructoza, exista cateva diferente majore care te vor face sa consumi miere in loc de zahar.
Miere si zahar – continut
In procesul de fabricatie, toate substantele de altfel benefice din trestia de zahar sunt distruse. Vorbim despre acizi organici, proteine, enzime, vitamine, diverse alte elemente care sunt ultra-procesate si care dispar. In schimb, mierea curata si naturala nu este supusa degradarii, isi pastreaza toate proprietatile antioxidante si antimicrobiene (care nu sunt prezente deloc in celalalt indulcitor). Spre deosebire de miere, zaharul de masa nu contine minerale si vitamine, este adesea incadrat in categoria caloriilor goale.
Exceptand aceste diferente de nutrienti prezenti sau absenti, gustul este complet distinct. Just, ambele sunt dulci, desi nu in aceeasi masura, iar mierea are o aroma care este utila ba chiar superioara in foarte multe mancaruri si bauturi. Varietatea este atat de mare incat poti descoperi un gust unic de fiecare data cand incerci miere de un anumit soi sau dintr-o anumita zona a tarii.
Miere versus zahar – aport caloric
O lingura de zahar tos sau zaharoza (sucroza) iti ofera un aport de 46 de calorii, in timp ce una de miere are 64 de calorii. Desi ti se poate parea mult atunci cand compari aceste cifre, folosesti mai putina miere cantitativ, deoarece este mai dulce. Asadar, de fapt consumi o cantitate mai mica de calorii daca optezi pentru miere. Iar pe termen lung, chiar daca un borcan de miere de calitate este mai costisitor decat un kilogram de zahar industrial, nu vei iesi in pierdere pentru ca iti va ajunge pentru mai mult timp si iti va oferi nenumarate beneficii pentru sanatate.
Mierea si zaharul in procesul digestiv
Zaharul de masa este in esenta sucroza, alcatuita din molecule lipite intre ele. Cand mananci foarte des alimente indulcite sintetic, stomacul trebuie sa foloseasca propriile enzime pentru a separa moleculele inainte de a putea folosi energia data. Mierea este diferita si in aceasta privinta, deoarece albinele adauga o enzima speciala in nectarul dulce, care imparte sucroza in glucoza si fructoza; altfel spus, organismul absoarbe direct doua zaharuri simple si le digera mult mai facil.
Indice glicemic – miere si zahar
Distigem si diferite niveluri ale indexului glicemic in lupta miere versus zahar. Prin acesta se masoara impactul alimentelor asupra glucozei din sange – cu cat indicele glicemic este mai scazut, cu atat mai inceata este absorbtia zaharurilor in fluxul sanguin si deci cu atat mai sanatos devine intreg procesul digestiv. Iar rapiditatea cu care zaharul normal ridica nivelul de glucoza poate cauza si mai multe complicatii pentru cei care au deja probleme. Atunci cand consumi mancaruri sau bauturi ce contin un procent ridicat de zaharoza, riscul de dezvoltare a unor boli cronice este in continua crestere. Acestea includ diabet zaharat, boli cardiovasculare, unele forme de cancer, osteoporoza, boli neuro-degenerative si multe alte afectiuni grave. In functie de factori externi, surse si moduri de producere, indicele glicemic al mierii este intre 48 si 55, iar pentru zahar se situeaza intre 58 si 65.
Sursa: curademiere.ro