Iata de ce iti este greu sa te trezesti dimineata! O sa-ti fie mult mai usor dupa ce vei afla asta!

792

 

Inainte sa te trezesti din pat dimineata se intampla sa apesi de cateva ori butonul de amanare? Cu siguranta nu esti singurul. Citeste in continuare pentru a afla de ce iti este greu sa te trezesti dimineata si ce poti face in acest sens.

Desi in weekend trezitul de dimineata este floare la ureche, in timpul saptamanii majoritatea persoanelor intampina probleme.

Sindromul ,,jet lag” apare atunci cand persoanele trebuie sa se trezeasca inainte de momentul programat prin ritmul circadian. Acest sindrom afecteaza 70% din populatia planetei, conform unui studiu actual.

Dificultatea de a te trezi se mai numeste si ,,inertia in somn”. In cadrul unui studiu din 2013, inertia in somn este descrisa ca o perioada temporala de reducere a starii de alerta. Simptomele specifice inertiei in somn sunt scaderea rapiditatii de reactie in gandire si dereglarile de atentie.

Simptomele pot persista pentru o ora, atunci cand persoanele intrerup somnul aflat in faza a treia. Oamenii experimenteaza patru faze ale somnului: prima faza este cea in care, in decursul a 10 minute, corpul tranzitionceaza de la activ la pasiv, in a doua faza a somnului, ce dureaza 20 de minute, creierul emite fusuri de somn, ritmul cardiac scade, iar temperatura corpului fluctueaza.

In a treia faza a somnului, ce dureaza in jur de ora, activitatea creierului este sub forma de unde delta. In aceasta faza a somnului, faza delta, persoanele nu raspund la numele lor si pot avea comportamente ciudate precum mersul in somn. A patra faza a somnului este REM, moment in care se produc visele.

Cel mai dificil este cand persoanele trebuie sa se trezeasca cand se afla in faza a treia de somn, majoritatea afirmand ca se simt ,,loviti de autobuz” cand suna alarma.

Cel mai simplu remediu pentru a scapa de inertia somnului este aprinderea luminilor din camera si ridicarea brusca din pat. De asmenea, butonul de amanare al alarmei nu ajuta corpul sa se trezeasca, astfel reintrand ciclul somnului.

Sursa: revistablogurilor.ro