Iata de ce iti este greu sa te lasi de fumat! Nimeni nu iti va spune asta!

1253

 

Fumatul este fara doar si poate un viciu care pune pune sanatatea in pericol intr-o multime de moduri. In cazul in care ai incercat deja sa te lasi de fumat de mai multe ori, dar nu ai reusit, citeste in continuare pentru a afla care este motivul pentru care aparent este atat de dificil sa faci asta.

Pentru multe persoane, renuntarea la fumat este o misiune destul de grea. Acest lucru are legatura cu dependenta de nicotina, care induce modificari comportamentale si psihologice.

Cel mai bun lucru pe care il pot face fumatorii pentru sanatatea lor si a celorlalti este, desigur, sa se lase de tigari. Pentru acest lucru, persoana in cauza trebuie sa constientizeze singura importanta „eliberarii” de acest obicei si sa creada cu putere ca va reusi sa-si atinga scopul propus.

Cat de periculos este sevrajul

Una dintre cele mai eficiente metode de a renunta la fumat este oprirea brusca, intr-un moment ales. In acest caz, este foarte probabil sa apara sindromul de sevraj, manifestat la unii mai discret, iar la altii mai brutal. Acesta include nevoia imperioasa de a fuma, dureri de cap si neliniste.

„Din fericire, exista astazi metode foarte eficace de combatere a sindromului de sevraj. E inutil sa suferiti in tacere de unul singur, riscand sa va aprindeti o tigara ca sa faceti fata: cereti sfatul medicului. Pe langa recomandarile lui, incercati sa va amintiti 2 lucruri: mai intai ca sevrajul, chiar daca e neplacut, nu este in sine periculos pentru sanatate, (ba din contra, din primele 24 de ore fara tigari, toate organele vor fi mai bine oxigenate si hranite) si scade deja riscul de boli si moarte. Apoi ca, oricat de greu ar fi sevrajul, simptomele lui sunt incomparabil mai usoare decat cele care pot aparea la un moment dat in cazul in care continuati sa fumati. Iar beneficiile sunt enorme”, afirma medicul psihiatru Vlad Stroescu.

Analize necesare fumatorilor

Data fiind asocierea cu numeroase boli, fumatorii trebuie sa fie mai atenti cu monitorizarea sanatatii. „Fumatul este implicat in cresterea incidentei unei game foarte largi de afectiuni: boli pulmonare, cardio-vasculare, hematologice, alergice, oncologice, neurologice, metabolice, obstetricale etc. In functie de patologia prezenta sau suspicionata, se vor indica analize si investigatii specific fiecarui caz in parte.

Se poate afla care este varsta reala a plamanilor in doar cateva secunde, cu ajutorul spirometriei. Analiza masoara capacitatea respiratorie, mai exact, cantitatea de aer inspirata si expirata, precum si timpul inspiratiei si expiratiei. Testul este usor si nedureros: persoana trebuie sa respire cu putere printr-un tub de cauciuc legat la un aparat numit spirometru. Analiza este utila pentru depistarea BPOC. De asemenea, radiografia ajuta la diagnosticarea tumorilor la nivelul plamanilor.

10 pasi in lupta antitabac

1.    Fixeaza-ti o data cand urmeaza sa te lasi de tigari si respect-o.

2.    Dupa ce te-ai decis sa renunti la fumat, impune-ti sa rezisti tentatiei de a reaprinde o tigara.

3.    Arunca-ti eventualele tigari ramase, brichetele si scrumierele.

4.    Scrie pe o lista care sunt riscurile fumatului si beneficiile renuntarii la tigari si pastreaz-o la vedere.

5.     In cazul in care ai avut o perioada de cumpana si te-ai reapucat de fumat, nu fi descurajat. „Si in recaderi exista o lectie de invatat si vei iesi mai puternic si mai intelept din situatie”, afirma medicul psihiatru Vlad Stroescu.

6.    Cereti-le celor din familie/anturaj sa nu fumeze in prezenta ta si evita locurile in care se fumeaza.

7.    Anunta-ti apropiatii ca te-ai lasat de fumat si cere-le sprijinul.

8.    Schimba-ti rutina in ceea ce priveste locurile sau situatiile asociate fumatului.

9.    In momentul in care simti nevoia imperioasa de a fuma, ocupa-ti timpul cu diverse activitati care sa-ti distraga atentia: mesteca guma, bea apa, spala-te pe maini, plimba-te. Dorinta arzatoare de a fuma nu dureaza, in general, decat 5 minute.

10.    Spune-ti in permanenta ca, indiferent de cat de grele sunt starile prin care treci acum, merita tot efortul in ceea ce priveste avantajele pentru sanatate.

Dr. Vlad Stroescu, medic specialist psihiatrie

Fumatul este o tulburare psihica, din capitolul celor legate de substante de abuz. Recunoasterea acestui lucru este primul pas, al doilea fiind hotararea in sine.

Este bine sa-ti aduci aminte ca nu trebuie in niciun caz sa fii singur in acest demers. Conceptul „prin propria vointa” adesea duce la recaderi si la frustrare. Astazi exista metode eficace de suport si dovada unui caracter puternic e tocmai sa faci tot ce trebuie ca sa reusesti, chiar daca asta poate insemna sa mergi la medic si uneori sa iei un tratament timp de cateva luni.

Medicii de familie ar trebui sa fie suficient de pregatiti si informati ca sa va poata sfatui. In Romania, medicii pneumologi sunt, de asemenea, in primul rand al luptei impotriva dependentei de tutun.

Sursa: clicksanatate.ro