Stima de sine sanatoasa, sau respectul de sine, este o armura impotriva provocarilor vietii. Copiii care isi cunosc punctele forte si punctele slabe si se simt bine in pielea lor par sa trateze cu mai multa usurinta conflictele si sa reziste cu brio presiunilor negative. Ei zambesc mai usor si se bucura de viata. Acesti copii sunt realisti si, in general, optimisti si cu incredere in ei.
In schimb, pentru copiii cu stima de sine scazuta provocarile de zi cu zi sunt surse majore de anxietate si frustrare. Cei care au o parere proasta despre ei insisi vor intampina dificultati in rezolvarea problemelor inerente vietii. Daca cedeaza auto-criticilor de genul “nu sunt bun” sau “nu sunt in stare sa fac nimic cum trebuie”, copiii pot deveni pasivi, retrasi sau deprimati. Confruntati cu o noua provocare, raspunsul lor imediat va fi, cel mai probabil, “nu pot”.
Parintii care isi lasa de fiecare data copiii sa castige la jocurile pe care le joaca impreuna le dau un fals sentiment de incredere, care ii poate impiedica in insusirea unor abilitati, sustin cercetatorii de la Colegiul Amherst din SUA. Micutii care experimenteaza numai succese, in special nemeritate, pot ajunge la concluzia ca detin aptitudini speciale si nu au nevoie de niciun ajutor. Oamenii de stiinta au efectuat un experiment, cu participarea a 112 copii, cu varste cuprinse intre patru si cinci ani, care au fost impartiti in patru grupuri separate. Sarcina pentru cei mici a fost sa gaseasca o anumita jucarie, urmand instructiunile unui adult, care au variat in functie de grup. „Stim cu totii ca exista situatii in care adultii incearca sa le insufle incredere copiilor, oferind trofee intregii echipe, de exemplu. In cazul in care copiii experimenteaza doar succesul, pot avea abordari ineficiente pentru rezolvarea problemelor”, sustine dr. Carrie Palmquist, coordonatorul studiului.
Sursa: Rador.ro