Atunci cand cuvantul “hormoni” este pronuntat, apare imaginea unei femei la menopauza in mintea celor mai multi oameni. Din pacate. Tulburarile hormonale afecteaza pe toata lumea de la nastere pana la sfarsitul vietii si cu toate acestea, exista multe asocieri negative acestui cuvant.
Hormonii sunt niste “mesageri” chimici ce au impact asupra modului in care celulele si organele functioneaza. Schimbarea nivelului acestora este normala in anumite perioade, precum in timpul menstruatiei, sarcinii sau menopauzei. Insa, unele medicamente sau anumite afectiuni pot face, de asemenea, sa scada sau sa creasca nivelul acestora.
Iata care sunt cele mai frecvente semne care indica o tulburare hormonala:
Menstruatii neregulate
In mod normal, menstruatia unei femei survine la fiecare 21-35 de zile. Insa, daca aceasta nu apare in aceeasi perioada a lunii intotdeauna sau daca este absenta cateva luni, inseamna ca nivelul unor anumiti hormoni (estrogen si progesteron) este mai mare sau mai mic. Insa, daca aveti varsta curprinsa intre 40 si 50 ani, motivul poate fi premenopauza (perioada dinaintea menopauzei). Menstruatiile neregulate pot fi si semnul unor anumite afectiuni, precum sindromul ovarelor polichistice. Este recomandat sa mergeti la medic pentru efectuarea unor investigatii suplimentare (dozari hormonale, ecografie de ovare, analize de sange).
Tulburarile de somn
Daca nu va odihniti suficient sau daca aveti un somn intrerupt, hormonii ar putea avea un rol. Progesteronul, un hormon secretat de ovare, va poate ajuta sa adormiti. Daca nivelul acestuia este mai mic decat de obicei, va poate ingreuna somnul. Un nivel scazut de estrogen poate cauza aparitia bufeurilor si al transpiratiilor nocturne, factori care favorizeaza intreruperea somnului.
Acneea cronica
Aparitia acneei inaintea sau in timpul menstruatiei este normala. Insa, aceasta nu va disparea daca este prezenta o tulburare hormonala. Un nivel crescut de androgeni (hormoni masculini ce sunt prezenti atat la femei, cat si la barbati) poate cauza hiperactivitatea glandelor sebacee. Androgenii afecteaza celulele pielii inauntrul si in jurul foliculilor pilosi. Insa, ambele situatii pot bloca porii, cauzand acnee.