joi, martie 23, 2023

Iata cum iti poti da seama imediat cand organismul tau are nevoie de vitamine si minerale!

Pentru a functiona in parametri optimi, organismul tau are nevoie de un aport constant de viatamine si minerale. Din pacate, cei mai multi dintre noi nu reusim sa-i furnizam organismului nostru toate vitaminele si mineralele de care acesta are nevoie din cauza stilului de viata actual. Citeste in continuare pentru a afla cum poti recunoaste atunci cand organismul tau are nevoie de vitamine si minerale.

Medicii specialisti atentioneaza ca numarul romanilor care se confrunta cu anemia este in continua crestere: in timp ce in 2012, aproximativ 147.000 romani prezentau semne ale bolii, in 2014 numarul acestora ajunsese la 173.138, conform unei anchete a Institutului National de Statistica.  Daca anemia ar fi tratata la timp, multe boli cardiace ar putea fi prevenite.

Anemia (din punct de vedere etimologic inseamna „fara sange”) apare ca urmare a deficientei calitative sau cantitative a hemoglobinei, molecula care se gaseste in globulele rosii. Hemoglobina transporta oxigenul in organism, iar cand aceasta scade (hipoxie – lipsa de oxigen), tesuturile nu mai reusesc sa functioneze la parametri normali. De aceea, anemia este cel mai des corelata cu aparitia unor boli ale sangelui.

Anemia, cel mai periculos efect al lipsei de vitamine din corp

Efectele deficientei de vitamine difera in functie de stadiul la care a ajuns boala. Astfel, acestea pot include: slabiciune, paloarea tegumentelor si a mucoaselor, racirea extremitatilor (maini si picioare reci), ameteala, cefalee, dispnee (dificultate la respiratie), iritabilitate, ciclu menstrual neregulat, amenoree, glosita (limba inflamata sau tumefiata, umflata), vindecare intarziata a ranilor, dureri toracice, batai rapide sau neregulate ale inimii. Daca in formele usoare, acestea pot trece neobservate, in cazurile extreme faciliteaza instalarea anemiei, primul pas catre dezvoltarea disfunctionalitatilor cardiace.

Organismul care nu are acces la cantitatea optima de vitamine pentru o perioada mai lunga de timp va trece printr-un episod de anemie. Asta inseamna ca nici sistemul lui circulator nu va primi oxigenul de care ar avea nevoie pentru a functiona normal, lucru ce va face ca inima sa depuna si mai mult efort (astfel incat sa compenseze lipsa sangelui oxigenat corespunzator).

Lipsa de vitamine din organism poate duce la instalarea sau agravarea unei boli cardiace

Mai mult, conform unui raport emis de Organizatia Mondiala a Sanatatii, pana la 48% dintre persoanele care sufera de insuficienta cardiaca prezinta si un grad mare de devitaminizare, iar 43% dintre cei care au fost spitalizati in cazul unui atac de cord au prezentat semne ale deficientei de vitamine. La persoanele care nu primesc necesarul de vitamine exista un risc cu 41% mai mare sa faca un atac de cord sau sa necesite interventii speciale pentru tratarea bolilor inimii, comparativ cu cei care nu se confrunta cu aceasta problema. Combinatia dintre deficienta de vitamine si insuficienta cardiaca poate creste riscul de deces sau de spitalizare cu 30-60%.

“In ziua de azi e tot mai greu sa avem grija de alimentatia noastra, de corpul nostru si chiar si de mintea noastra; stresul zilnic, impreuna cu mesele haotice si nesanatoase duc, de cel mai multe ori, la anemie. Metodele prin care aceste probleme ar putea fi evitate sunt nu doar numeroase, ci si accesibile. In primul rand, este esential ca dieta sa fie schimbata. Ma refer aici nu doar la inlocuirea preparatelor de tip fast-food cu cele gatite natural, acasa, ci si la introducerea in alimentatia zilnica a fructelor bogate in fier, precum si a curelor periodice cu vitamine si minerale. Acestea din urma pot face diferenta dintre un organism care poate infrunta bolile cu eficienta si cel care cedeaza la primele atacuri externe.”, ne atentioneaza Dr. Simona Carniciu, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice de la Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice “N.C. Paulescu”.

Desi dezvoltarile din domeniul medicinei au facut posibila tratarea acestor probleme cu mult mai multa usurinta, este inca esential sa avem grija ca dieta noastra zilnica sa fie bogata in alimente nutritive si, de asemenea, sa fie dublata de cure periodice de vitaminizare. Chiar daca nu pare periculoasa la prima vedere, daca nu este luata in serios si tratata la timp anemia poate deveni, treptat, un cosmar.

Sursa: doctorulzilei.ro

Ultimele stiri

Stiri