Noi cercetari recente au demonstrat importanta pe care o ocupa sanatatea sistemului digestiv, acesta fiind considerat un al doilea creier. Efectele unui sistem digesti afectat nu intarzie sa apara si iti pot afecta intreaga viata, de la relatii pana la productivitatea la locul de munca.
Nu este niciun secret faptul ca anumite afectiuni sunt influentate in mod negativ de vreme. Printre acestea se numara si afectiunile de tract digestiv, care se acutizeaza toamna si primavara. Iata ce favorizeaza aparitia acestor boli si cum ne putem feri de ele.
Fiecare dintre noi suferim cel putin o data in viata de o afectiune digestiva, intr-o forma mai usoara (spre exemplu: diaree, constipatie) sau mai grava (de exemplu: ulcer gastro-duodenal, boala Crohn, boala celiaca, sindromul colonului iritabil). De altfel, afectiunile tubului digestiv sunt printre cele mai frecvente in randul populatiei din Romania. Este important sa constientizam ca sistemul digestiv reactioneaza la fiecare dintre alegerile noastre zilnice in ceea ce priveste alimentatia sau stilul de viata. Georgeta Ionescu, farmacist in cadrul Farmaciei Dona, prezinta cei mai frecventi factori care determina aparitia afectiunilor de tip digestiv.
Fumatul si consumul de alcool
Efectele negative ale tutunului asupra plamanilor sunt bine cunoscute, mai putin cele asupra sistemului digestiv. Fiecare organ din tract contribuie la digestie, aceasta incepand la nivelul cavitatii bucale si terminandu-se la nivelul rectului. Toxinele introduse in organism prin fumat afecteaza printre altele si mucoasa gastrica si pot provoca indigestie. In ceea ce priveste consumul excesiv de alcool, in timp, determina aparitia gastritei cronice, creste riscul de aparitie a ulcerului gastro-duodenal, a pancreatitei acute sau cronice, a hepatitei alcoolice si cronice, determina formarea ficatului gras.
Regimul alimentar neadecvat
Consumul alimentelor iuti, prajite, mancarea prea fierbinte sau prea rece, mestecarea insuficienta, mesele luate la intervale neregulate sau inainte de culcare sunt doar cateva dintre exemple. Este important sa avem un regim alimentar sanatos, sa respectam cu strictete cele trei mese principale ale zilei si sa acordam timp ritualului zilnic de luare a mesei. De multe ori, mancam pe fuga, in fata calculatorului sau a televizorului, fara sa acordam suficienta atentie mancarii.
Stresul fizic si psihic
Emotiile puternice prin care trecem, stresul zilnic isi pun amprenta asupra intregului organism si, in special, asupra sistemului digestiv. Legatura stransa dintre emotii si stomac este suprinsa in multe dintre expresiile noastre populare, cum ar fi: „fluturi in stomac”, „am un ghem in stomac” – nu trebuie sa subestimam puterea emotiilor, ci trebuie sa incercam sa le gestionam corect.
Predispozitia genetica
Fie ca ne place sau nu, ne nastem cu o anumita predispozitie genetica ce influenteaza parcursul nostru medical de-a lungul vietii. Acest fapt vine si cu un aspect pozitiv, in sensul in care putem anticipa care sunt afectiunile la care suntem predispusi tinand cont de istoricul familiei noastre. Depinde de noi sa luam masuri de preventie.
Consumul crescut de antiinflamatoare
Administrate pe o perioada lunga de timp, fara a respecta indicatiile medicului, antiinflamatoarele pot provoca sangerari gastrice, gastrita, chiar si ulcer. De aceea, este bine sa le administram doar sunt indrumare medicala.
Diverse infectii
O infectie digestiva cu incidenta crescuta in randul populatiei din tara noastra este cea determinata de Helicobacter pylori. Aceasta este o bacterie care se depoziteaza in mucoasa stomacului si a duodenului, cu risc de dezvoltare a cancerului gastric daca nu este tratata corect si la timp.
Afectiuni cronice
Anumite afectiuni cronice, de natura endocrina, renala, cardiaca sau hepatica determina, la randul lor, tulburari ale sistemului digestiv.
Fii atent la semnale!
Totul incepe cu preventia. Tine cont de factorii enumerati si incearca sa faci o schimbare in stilul tau alimentar si de viata. Acorda importanta cuvenita semnalelor pe care ti le trimite sistemul digestiv si consulta un medic specialist pentru a-ti recomanda un regim igieno-dietetic (completat eventual cu un tratament medicamentos) in functie de nevoile tale. Consulta medicul sau farmacistul inainte de a incepe orice fel de tratament. Abordarea terapeutica adecvata a unei afectiuni este rezultatul colaborarii dintre medic, farmacist si pacient.
Sursa: ring.ro