sâmbătă, iunie 10, 2023

Iata cum distrugi sanatatea inimii tale si nu-ti dai seama! Eliminarea acestor obiceiuri te poate ajuta sa traiesti 100 de ani!

Bolile de inima sunt una dintre principala cauza a mortalitatii in intreaga lume si cu toate acestea, majoritatea dintre noi nu prea luam in serios acest organ. Aceste obiceiuri ii afecteaza functionarea si consecintele pot fi devastatoare pe termen lung.

Stiai ca Romania ocupa locul trei in lume la mortalitatea cauzata de bolile de inima? Chiar daca nu ai simptome sau nu stii sa ai probleme cu inima, redu la minimum riscul de a fi diagnosticat cu o afectiune cardiovasculara.

Folosesti prea multa sare

Daca-ti place sa mananci sarat trebuie sa stii ca risti sa ai tensiunea arteriala crescuta si sa devii mai vulnerabil in fata unui infarct. Scade cantitatea de sare sau inlocuieste-o cu ierburi aromatice si alte condiment, mai ales daca ai trecut de varsta de 40 de anis au daca ai deja hipertensiune arteriala. Usturoiul, piperul, ghimbirul si ceapa sunt benefice inimii, cresc metabolsimul si ard caloriile, deci le poti folosi cu incredere in lipsa sarii.

Schimbarile legate de dieta sunt importante si pentru a pastra un nivel scazut de colesterol „rau” si pentru a diminua riscul de boli de inima. Din meniul zilnic n-ar trebui sa-ti lipseasca citricele, prunele, fulgii de ovaz, sfecla, nucile, migdalele, alunele. Toate contin fibre care diminueaza nivelul colesterolului, asigura starea de satietate, ajutandu-te sa scapi de pofta de alimente nesanatoase.

Te lasi prada stresului si insomniei

Cand traiesti o perioada lunga de timp fiind stresat, maniat, tensionat este posibil sa ajungi sa suferi de hipertensiune, vasele de sange sa-ti fie comprimate, imunitatea sa-ti slabeasca si activitatea inimii sa aiba de suferit. Cei care sufera de depresie sunt mai predispusi la atac de cord. De asemenea, cei care se lasa prada grijilor si dorm putin, au un risc crescut de infarct. Linistea mentala si activitatile relaxante iti mentin echilibrul interior.

Rezervi putin timp pentru sport

Miscarea este un alt mod de a preveni bolile inimii. Pastreaza 30 de minute pe zi sau de 3 ori pe saptamana pentru a a face sport la o sala sau in propia casa. In zilele in care nu reusesti, renunta la lift, transportul in comun, pe cat posibil, pentru a depune mai mult efort fizic. Asa iti reduce tensiunea arteriala, scapi de stres si ai mai multa energie.

Nu-ti cunosti carentele alimentare

Discuta cu medicul de familie si afla ce analize poti face pentru a vedea daca ai nevoie de suplimente alimentare cu vitamina E, Omega-3, vitamine din complexul B, care-ti pastreaza inima sanatoasa. Iti poti procura aceste elemente nutritive si din alimente, din peste, mai ales somon, anghinare, cereale integrale, nuci si alune, seminte de in, dovlecel, fasole.

Sursa: clicksanatate.ro

Ultimele stiri

Stiri