joi, iunie 8, 2023

Iata ce sunt acele pete albe de pe limba ta! Ceva ce ar trebui sa stie toti oamenii din Romania!

 

S-ar putea sa fii observat pete albe pe suprafata limbii dupa ce te-ai confruntat cu un anumit nivel de disconfort sau cand ai verificat cavitatea bucala dupa ce te-ai spalat pe dinti. Cele mai multe dintre acese pete dispar de la sine, dar merita sa fie verificate de un medic sau de un dentist daca acestea persista.

In cele mai multe cazuri petele albe de pe limba sunt cauzate de acumularea de reziduuri celulare, de celule moarte si de bacterii sau de o deshidratare moderata. Alteori, pot aparea de la tutun sau alte substante iritante. Daca te hidratezi, dar nu dispar, daca dureaza mai mult de doua saptamani sau sunt asociate cu durere, inflamatie sau disconfort, este nevoie sa mergi la medic pentru ca petele albe pe limba pot fi un simptom si pentru diferite boli.

Candida bucala – se manifesta prin pete albe, ce pot sangera daca incerci sa le indepartezi prin periere. Infectia se manifesta de obicei la nivelul limbii, insa se poate raspandi si pe cerul gurii, pe partea interioara a obrajilor si pe amigdale.

Lichen plan bucal – este o afectiune inflamatorie care poate afecta mucoasa bucala si se poate extinde inclusiv pe gingii. Lichenul plan nu este contagios, insa e o boala cronica, ce poate persista luni sau chiar ani de zile si poate aparea oricand dupa incheierea unui tratament eficient.

Sifilis – este o boala cu transmitere sexuala care apare cel mai adesea in urma sexului oral neprotejat cu o persoana care manifesta simptome de sifilis genital. Primele leziuni apar de regula dupa 10 si pana la 90 de zile de la expunere si arata ca niste mici zone ulceroase cu culoare alb-galbuie pe limba si in toata cavitatea orala.

Infectie cu Streptococcus Pyogenes – este o infectie bacteriana care se manifesta prin pete albe pe limba rosie sau pete rosii pe limba alba.

Leucoplazia bucala – este o afectiune des intalnita si cauzata cel mai adesea de expunerea la tutun, care cauzeaza diviziunea celulara intr-o rata mai crescuta si produce aparitia de pete albe. Leucoplazia poate fi asociata si cu alte boli inflamatorii si, chiar daca este inofensiva in fazele incipiente, daca nu este tinuta sub control poate evolua in leziuni pre-canceroase din cauza diviziunii celulare anormale.

Cancer oral – leziunile precanceroase sau canceroase se pot manifesta sub forma unor pete albe pe limba si sunt asociate cu pierderea in greutate, durere, sangerare, dificultati in a manca, inghiti, vorbi. Cele mai multe cazuri de cancer oral sunt cauzate de fumat, de consumul de alcool in exces sau de anumite boli care afecteaza sistemul imunitar, precum SIDA.

Sursa: realitatea.net

 

Ultimele stiri

Stiri