joi, martie 30, 2023

Iata ce substante chimice isi fac loc pe mesele de Craciun ale oamenilor din Romania! Pe masa ta cate exista?

Desi am avea tendinta sa credem ca alimentele traditionale de Craciun sunt 100% naturale si ca nu reprezinta o amenintare la adresa sanatatii organismului nostru, agentii APC ne contrazic in aceasta privinta.

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) a achizitionat, in prima parte a lunii decembrie, a.c., mai multe produse alimentare din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), specifice acestei sarbatori, in vederea realizarii unui studiu prin care sa atraga atentia in ceea ce priveste continutul acestor produse si potentialele efecte asupra sanatatii consumatorilor. Studiul a fost realizat de catre o echipa de experti a APC Romania, coordonata de Conf. Univ. Dr. Costel Stanciu. In cele 25 de produse analizate s-au identificat 101 aditivi alimentari, scrie Agerpres.

Studiul privind calitatea bucatelor de pe masa de Craciun face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: ‘Hrana sanatoasa — o investitie pe termen lung in sanatatea noastra’. Prin aceasta campanie, Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) isi doreste sa promoveze un stil de viata sanatos si sa traga un semnal de alarma in privinta unor produse alimentare bogate in sare, zahar si grasimi si a unor aditivi alimentari care prezinta un risc ridicat asupra sanatatii consumatorilor.

Au fost achizitionate urmatoarele produse alimentare folosite la pregatirea mesei de Craciun:

—Carne tocata pentru sarmale — produs realizat de hipermarket-ul CORA;

—Amestec carne tocata de porc si vita — produs realizat de hipermarket-ul CORA;

—Caltabos — produs fabricat de Meda Prod SRL;

—Toba — produs fabricat de hipermarket-ul Auchan;

—Lebar — produs fabricat de Ifantis Romania SA;

—Chiftele — produs fabricat de hipermarket-ul CORA;

—Carnati proaspeti Chipolatas din carne de porc — produs realizat de hipermarket-ul Auchan;

—Slaninuta afumata — produs fabricat de Zimbo Romania SRL;

—Salata Boeuf — produs realizat de hipermarket-ul CORA;

—Masline negre Mamuth — ambalate de hipermarket-ul Auchan;

—Castraveti in otet — produs fabricat de Home Garden;

—Smantana 12% grasime — produs fabricat de Muller;

—Unt Gruia 60% grasime — produs fabricat in Belgia si distribuit de SC Macromax SRL;

—Bautura racoritoare necarbogazoasa cu indulcitori — produs fabricat de Tiki Drinks SRL;

—Cascaval Dalia — produs fabricat de Gordon Prod SRL;

—Regal — sos cu pasta de tomate — produs fabricat de European Food SA;

—Sos maioneza — produs fabricat de Contec Food SRL;

—Produs din categoria dulciurilor pe baza de grasimi vegetale/Inlocuitor frisca — HuLaLa — fabricat in Italia si distribuit de Nordic Import Export Co SRL;

—Sare de mare iodata — produs distribuit de Carrefour;

—Mix condimente carne de porc — produs distribuit de Carrefour

—Condiment pentru sarmale — produs fabricat de Fuchs Condimente Ro SRL;

—Condimente pentru carnati — produs distribuit de Kamis Condimente SRL;

—Mustar de masa — produs distribuit de Carrefour.

—Cozonac cu nuca si cacao fabricat de Auchan.

—Franzela neagra feliata 365, produsa de Vel Pitar pentru SC Mega Image SRL

101 aditivi alimentari in alimentele consumate de sarbatori

Dintre cei 101 aditivi alimentari identificati, unii ridica probleme grave de sanatate.

Nitritul de sodiu (E250) este un conservant utilizat in industria carnii, care impiedica formarea microorganismelor. La nivelul Uniunii Europene este permis a fi utilizat numai in amestec cu sarea intr-o proportie de 0.0625%. Unele studii au aratat ca exista riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar. Totodata, preparatele din carne au un continut ridicat de sare, care variaza intre 2 grame si 5,5 grame.

Dioxidul de sulf (Sulfitii) este un alergen cunoscut a carui prezenta in alimente, acolo unde este permisa, trebuie intotdeauna sa fie declarata daca valorile sunt mai mari de 10 mg / kg. Persoanele care au alergie la sulfiti pot suferi de dureri de cap, greata, astm sau chiar, in cazuri foarte grave, soc anafilactic.

Caragenanul (E407) este un gelifiant, agent de ingrosare. Unele studii au aratat ca exista riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar. In UE este interzis a fi utilizat in formulele pentru bebelusi din motive de precautie.

Monoglutamatul de sodiu (E621)—potentiator de gust si aroma. Acesta provoaca reactii alergice, dureri de cap si de gat, ameteala, greata, diaree si poate bloca asimilarea vitaminei B6 si a calciului.

Acidul citric (E 330), agent de reglare a aciditatii. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smaltului dentar, acesta favorizand aparitia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor si nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.

Guma de guar (E412), agent de ingrosare. Poate provoca alergii.

Zaharina (E 954) este un indulcitor artificial care este de 200-700 de ori mai dulce decat zaharul. E954 este folosit foarte des in combinatie cu alti indulcitori pentru a ascunde defectele acestora (gust, stabilitate etc.). Se foloseste foarte des in combinatie cu ciclamatul si cu aspartamul in produsele ‘light’. Indulcitorii artificiali pot genera afectiuni medicale precum: epilepsie, scleroza multipla, diabet, depresie si oboseala cronica.

‘Multe produse alimentare pe baza de carne vandute in aceasta perioada nu sunt etichetate corespunzator sau nu contin ingredientele specifice denumirii traditionale a alimentelor consumate la masa de Craciun. Astfel, consumatorii sunt informati gretit despre preparatele din carne pe care le cumpara. Pentru a lua decizia de cumparare a produselor din carne, consumatorii nu au alta optiune decat aceea de a se baza pe etichetele acestora. Consumatorii se asteapta ca eticheta sa reflecte cu exactitate continutul si calitatea produsului, lucru care nu se intampla in cele mai multe situatii. Folosirea aditivilor alimentari a devenit o practica obitnuita din partea producatorilor de produse alimentare. Consumatorii trebuie sa evite alimentele cu aditivi, deoarece creeaza mari probleme de sanatate pe termen lung. Acestia au numai un rol tehnologic, adica ‘acopera’ calitatea scazuta a ingredientelor principale din compozitia produselor alimentare, creand perceptii false privind anumite caracteristici organoleptice, cum ar fi aspectul, prospetimea, culoarea, gustul si aroma.’ a declarat Conf. Univ. Dr. Costel Stanciu —presedinte APC Romania.

Sursa: paginadeagricultura.ro

Ultimele stiri

Stiri