Daca nu obisnuiesti sa te uiti in vasul de toaleta dupa ce urinezi, ar fi bine sa o faci. Culoarea urinei iti poate spune multe despre starea ta de sanatate, inca dinainte sa se instaleze unele simptome suparatoare , asa ca poate fi un semnal de alarma in cazul unor boli precum infectiile renale, bacteriene sau chiar diabet.
In mod normal, urina ar trebui sa fie de culoare galben pal, limpede si fara particule in ea. Cand urina este de un galben stralucitor, este semn ca in organism exista un exces de vitamina B, dar acest lucru nu este daunator. Culoarea galbena a urinei indica echilibrul lichidelor din corp. Cu cat este mai inchisa la culoare, cu atat nivelul de deshidratare din corp este mai ridicat.
Cand urina isi schimba culoarea, cel mai adesea, este un semn ca in organism s-a instalat o afectiune. Mai sunt insa cazuri in care culoare urinei este influentata de ceea ce mancam sau de medicamentele luate. Orice schimbare insa trebuie luata in calcul si urmarita cu atentie.
Portocaliu – de obicei urina are aceasta culoare atunci cand luam medicamente, in special antibiotice sau analgezice. Si unele laxative sau chimioterapice pot colora urina in portocaliu. La fel se intampla atunci cand consumam morcovi, in cantitati mari, din cauza carotenului pe care il contin.
Rosu – Cand urina este rosie, poate fi un semn de hematurie (sange in urina). Acest lucru poate fi determinat de afectiuni ale rinichilor, posibile tumori sau infectii ale tractului urinar. Urina mai poate fi rosie atunci cand consumam sfecla rosie sau fructe de padure precum afinele.
Maro – Urina devine maronie atunci cand luam medicamente ca antibioticele, metronidazol sau laxative, dar poate semnala si probleme ale ficatului sau deshidratare severa.
Visiniu – Daca urina are culoarea visinie, atunci este posibil sa suferiti de porfirie, o boala ereditara rara care poate aparea atat in copilarie cat si la varsta adulta. Mergeti rapid la medic daca observati schimbarea culorii in acest fel.
Verde – Urina verde apare atunci cand luam anumite medicamente, precum antidepresivele, analgezice ca indometacinul sau anumite substante de contrast folosite pentru analize si imagistica. Culoarea verde poate fi si un semn pentru o eventuala infectie bacteriana, de exemplu cu pseudomonas.
Pe langa schimbarea culorii urinei, este bine sa urmarim si alte semne ca ceva ar putea fi in neregula in corpul nostru. De pilda, limpezimea ei. Atunci cand urina are mai degraba o consistenta spumoasa, este un semn al deshidratarii. De asemenea, daca nu este lipede, poate indica infectii ale tractului urinar sau chiar pietre la rinichi. Si mirosul urinei poate fi semnalul pentru o afectiune. Daca urina are un miros intepator, cel mai probabil este vorba despre o infectie urinara, in schimb daca mirosul este dulceag, poate fi vorba despre diabet.
Sursa: jurnalul.ro