Iata ce se poate intampla daca iei pastilele fara apa! NU vei mai face niciodata asta!

1657

 

Probabil ti s-a intamplat de cateva ori sa fii nevoit sa iei o pastila si sa nu ai apa la indemana. In cazul in care ai facut alegerea de a o lua asa, ai facut o mare greseala. Citeste in continuare pentru a afla ce se intampla cand iei pastilele fara apa.

Cu siguranta ti s-a intamplat, cel putin o data, sa iei un medicament fara apa, fie pentru ca erai prea grabit, fie pentru ca nu ai avut o sticla de apa in apropriere. Specialistii avertizeaza ca acest obicei este foarte periculos si ca poate pune viata in pericol.

Administrarea unui medicament cu apa este important nu numai pentru ca usureaza procesul de inghitire, ci pentru ca previne ca pilula sa se blocheze in esofag, ceea ce poate provoca mai mult decat un disconfort. „Medicamentele care raman blocate in esofag sunt foarte susceptibile sa provoace inflamatii si iritatii“, spune Jennifer Caudle, medic american.

Blocarea unui medicament in esofag are consecinte grave

Este posibil ca blocarea unui medicament in esofag sa cauzeze o serie de simptome, de arsuri la stomac si dureri in piept pana la esofagita sau chiar sangerari.

Deoarece nu exista nervi in unele parti ale esofagului, simptomele nu debuteaza imediat, motiv pentru care nu-ti poti da seama imediat ca un medicament a ramas blocat in esofag. Unii oameni experimenteaza dureri in piept sau un sentiment similar cu arsuri la stomac. Au fost si cazuri cand medicamentele care au ramas blocate in esofag au erodat tesutul delicat al esofagului, cauzand sangerari dureroase, hemoragie, gauri sau deshidratare severa, toate acestea avand consecinte foarte grave.

Ce medicamente sunt mai periculoase

Un studiu publicat in „Turkish Journal of Gastroenterology“ arata ca aproape orice fel de medicament poate provoca ulcer la nivelul esofagului, dar, potrivit cercetatorilor, cateva medicamente pot provoca daune semnificative atunci cand se blocheaza in esofag, inclusiv medicamente care trateaza osteoporoza, antibioticele si antianalgezicele.

Un chirurg de la Morristown Memorial Hospital din New Jersey a povestetit in cadrul unui interviu ca un jucator de fotbal obisnuia sa ia antianalgezice fara sa consume apa inainte de fiecare joc si a dezvoltat pe esofag gauri, din cauza blocarii acestor medicamente. Suplimentele de vitamina C si fier sunt la fel de problematice.

Pentru a evita complicatiile periculoase atunci cand luam pastile, este intotdeauna bine sa le inghitim cu apa. Recomandat este ca pastilele sa fie luate cand stam in picioare sau in sezut, niciodata culcat.

Sursa: clicksanatate.ro