Iata ce poti face daca adolescentul tau sufera de depresie!

1022

 

Perioada adolescentei este una dintre cele mai dificile din viata oricarui om, iar adultii ar trebui sa stie acest lucru si sa-i trateze pe adolescenti cu multa intelegere si sa le fie alaturi in aceasta perioada. In cazul in care tanarul tau sufera de depresie, citeste in continuare pentru a afla ce poti face si ce nu ar trebui sa faci niciodata.

„Nimeni nu ma intelege”, „scoala nu ajuta la nimic” sau „viata nu are niciun rost” sunt cateva dintre teoriile in care cred adolescentii depresivi si care ar trebuica parinte, sa te nelinisteasca. Nu neglja simptomele depresiei la copil si nu uita ca aceasta este o problema serioasa, care ii influenteaza adolescentului aproape toate aspectele vietii.

Considerata mai ales o afectiune caracteristica adultilor, depresia ii afecteaza in egala masura si pe adolescenti. Marcata de atitudini negativiste si de nepasare, depresia este adeseori confundata cu o etapa de criza specifica adolescentei.

De cele mai multe ori, comportamentul adolescentului depresiv este asemanator cu cel al unui adult in aceeasi situatie: este trist, izolat, descurajat, iritabil si are tendinte de subapreciere. De regula, poate transmite o impresie de agresivitate si desconsiderare fata de ceilalti, mai ales fata de parinti.

Iata cum ii recunosti depresia!

Nu orice schimbare de dispozitie este o depresie. Vorbim despre aceasta tulburare atunci cand un adolescent prezinta cinci sau mai multe dintre urmatoarele simptome, pe o perioada de cel putin doua saptamani: suparare, lipsa de interes sau de placere, tristete, lipsa poftei de mancare sau, dimpotriva, un apetit exagerat, unele tulburari de somn, lipsa de energie sau oboseala, sentimente de vina sau de inutilitate, dificultati de concentrare, izolare fata de parinti si fata de prieteni, dezinteres fata de scoala si alte activitati zilnice, lipsa de entuziasm si motivare, oboseala, ganduri repetitive de moarte sau de sinucidere.

Din ce cauza apare?

Uneori poate fi dificil de identificat o cauza precisa a depresiei. Exista insa unele evenimente traumatizante care o pot declansa: pierderea cuiva drag, o deceptie amoroasa, divortul parintilor, mutarea la alta scoala, insuccese scolare sau unele boli. Tinerii singuratici, care nu reusesc sa se adapteze sau sa isi faca prieteni, cei care nu au cui sa isi descarce sufletul, cei care se simt in permanenta complexati de unele defecte fizice sunt posibili „candidati” la deprimare.

Cum il ajuti ca parinte?

Pentru ca adolescentul experimenteaza diferite sentimente, s-ar putea sa nu diferentiezi unele stari ale lui de cele specifice deprimarii, cu alte cuvinte, nu stii daca trebuie sa te ingrijorezi sau nu. La aceasta varsta, copilul are schimbari dese de dispozitie. Nu ignora niciuna dintre aceste stari. In plus, este foarte important ca tanarul sa stie ca va gasi suport afectiv in familie. Iata cum il poti ajuta!

Sustine-l sufleteste! Gaseste cele mai potrivite momente pentru a fi langa el, pentru a afla ce il framanta, ce suparari si ce nemultumiri are, fara a-i da impresia ca vrei sa il sufoci. Este ideal ca tu, ca parinte, sa fii prima persoana la care copilul tau sa gaseasca sprijin atunci cand are nevoie de el. Fii un confident pentru el.

Nu fi prea exigent sau autoritar!  Sansele de a-l ajuta cu adevarat pe tanarul cu probleme sunt compromise daca incepi sa il judeci imediat dupa ce incepe sa isi descarce sufletul. Invata sa asculti mai intai tot ce are de spus; eventualele sfaturi si sugestii i le vei prezenta dupa ce te asiguri ca i-ai inteles cu adevarat problema.

Ia-l in serios! Nu incerca sa il linistesti spunandu-i ca deprimarea lui va trece de la sine; este posibil sa creada ca nu iti prea pasa de ceea ce simte. Analizati impreuna orice aspect al deprimarii lui.

Arata-i incredere! Unele insuccese, fie ele scolare sau amoroase, ii pot stirbi increderea in sine. Daca aceasta este sursa deprimarii lui, acorda-i un credit „nelimitat si nerambursabil” de incredere – adolescentul are nevoie de ea.

Ofera-i solutiile tale! Profita de experienta ta de viata, de perioada cand si tu ai trecut prin unele stari asemanatoare, pentru a-i oferi unele sfaturi care s-ar putea sa il ajute.

Cereti ajutor de specialitate! Daca incercarile tale de a-l ajuta nu au dat roade, iar problema este mai grava decat parea la inceput, nu va sfiiti sa cereti ajutorul unui psiholog sau psihoterapeut.

Sursa: clicksanatate.ro