Specialistii in dermatologie au realizat un studiu care a relevat faptul ca 36% din americanii cu varsta intre 18-29 de ani au sau sunt pe cale sa isi faca un tatuaj. In 2008, 14% din populatia adulta a Statelor Unite avea un tatuaj. Dintre acestia doar un procent relativ mic dezvolta probleme medicale asociate prezentei lui, iar o parte din acestea pot fi rezolvate usor daca pacientii urmeaza sfaturile medicului specialist. Exista si remedii ce pot fi aplicate la domiciliu, care favorizeaza si grabesc vindecarea.
Tatuajele se realizeaza prin injecatrea unor pigmenti colorati in derm (dermul este stratul de tesut conjuctiv ce se gaseste sub epiderm). Dupa injectia initiala, pigmentul este dispersat in derm si epiderm in cadrul unui proces de lezare omogena a straturilor tegumentare subiacente. Colorantul este o particula straina organismului, ca urmare se vor activa celulele sistemului imun pentru a le fagocita. Pe masura ce rana se vindeca, straturile superficiale ale epidermei se vor descuama(eliminand o data cu ele si pigmentul de la suprafata) in timp ce in profunzime se formeaza tesut de granulatie.
Potrivit expertilor in dermatologie si biologie, vopseaua folosita pentru tatuaje poate fi cancerigena. Expertii Agentiei Europene pentru Produse Chimice (ECHA) au analizat compozitia celor mai populari pigmenti colorati si vopsele folosite pentru tatuaje. Dupa cum au stabilit, unele componente din aceste vopsele sunt extrem de toxice pentru organism, pentru sanatate, o parte dintre acestea ar trebui in general interzise pentru ca pot declansa cancerul de piele. Cele mai periculoase sunt considerate cele cu pigment de culoare neagra si albastra, care sunt de regula cel mai des folosite pentru tatuaje. Tatuajele sunt o forma de machiaj permanent a corpului. Se practica de sute de ani si realizarea lor este chiar traditionala in unele culturi. In trecut, tatuajele se efectuau in mod frecvent in Polinezia, America de Sud, Japonia, Noua Zeelanda si Micronezia si astazi se practica din ce in ce mai mult.
Tatuajele sunt din ce in ce mai populare atat in randul femeilor, cat si al barbatilor. Agentia Europeana pentru Produse Chimice (ECHA) a publicat o lista a substantelor chimice care sunt folosite deseori la prepararea cernelei pentru tatuaje, care prezinta un adevarat pericol asupra sanatatii, sustin expertii ECHA. Anterior acestui studiu, cercetatorii americani au efectuat un alt studiu care stabilea ca tatuajele intaresc imunitatea organismului. Inlaturarea tatuajelor creste riscul de dezvoltare a cancerului, tatuajele fiind la fel de periculoase cum ar fi solarul.
Rador.ro