Iata ce efecte reale are siesta asupra creierului tau

777

 

In cazul in care obisnuiesti ca dupa masa de pranz sa te intorci imediat la munca, cu siguranta te vei gandi de doua ori inainte sa faci asta. Exista un obicei care te poate ajuta sa iti imbunatatesti puterea mentala si astfel productivitatea. Citeste in continuare pentru a afla cum un mic pui de somn dupa-amiaza te poate ajuta enorm.

Un pui de somn este benefic oricui. Ganditi-va numai cu cata energie se trezesc copiii dupa ce au dormit macar 15 minute. Cercetatorii de la Universitatea din Berkeley (din Statele Unite), condusi de profesorul de psihologie Matthew Walker, au descoperit ca siesta nu numai ca improspateaza creierul, dar stimuleaza si capacitatile mintale.

Pentru a se ajunge la aceste concluzii, cercetatorii au ales 39 de tineri pe care i-au impartit in doua grupuri: primul  a dormit pret de 90 de minute (la ora 14:00), al doilea deloc. Inainte si dupa pauza de somn, voluntarii au fostsupusi la niste teste care solicitau hipocampul (regiunea din creier in care se stocheaza temporar informatiile). Daca inainte de siesta grupurile au avutrezultate aproximativ identice, dupa s-a facut diferenta. Cei care au dormit s-au descurcat mult mai bine decat ceilalti, ba chiar si-au imbunatatitcapacitatile mintale. Potrivit specialistilor, informatiile sunt stocate temporar in hipocamp inainte sa fie transferate in cortexul prefrontal (care are o capacitate mai mare). Se pare ca acest trasfer se face in timpul somnului.

Pe langa faptul ca ajuta creierul, un pui de somn revigoreaza organismul, ajuta la refacerea celulelor, la buna functionare a inimii si la mentinerea echilibrului hormonal.

Desigur, veti spune ca in timpul zilei sunteti la serviciu si nu aveti cum sa dormiti la birou. Iar in week-end cu copiii, va dedicati lor si iar nu aveti cum sa recuperati. Dar, psihologul James Mass  va recomanda o tehnica – denumita Power nap – pe care o folosesc inclusiv trupele de elita ale infanteriei americane. In functie de organismul fiecaruia, sunt suficiente 10 pana la 20 de minute pentru a va intrema. Iata ce pasi trebuie sa urmati, potrivit specialistilor de la Universitatea din Loughborough (Marea Britanie):

1. Va relaxati si beti o ceasca de cafea

2. Inchideti ochii si lasati-va sa atipiti pentru 15 minute.

Astfel, organismul are timp sa proceseze cafeina, in timp ce voi dormiti, iar cand v-ati trezit sunteti reimprospatati datorita cafelei.  Chiar daca nu puteti adormi, in acest ragaz lasati creierul liber, ascultati muzica buna, relaxanta, pentru a intra intr-o stare meditativa. Creierul se va domoli automat si se va odihni.

Sursa: sfatulparintilor.ro