Iata ce efect au cartofii prajiti asupra organismului tau! Nutritionistii ne atrag atentia!

746

Putini sunt cei carora nu le plac cartofii prajiti datorita gustului deosebit. Cu toate acestea, specialistii atrag atentia cu privire la consumul acestei legume. Citeste in continuare pentru a afla de ce specialistii ne sfatuiesc sa evitam pe cat posibil cartofii prajiti.

Cartofii prajiti la temperaturi inalte, risc de cancer

Concluzia unui studiu recent este ca alimentele bogate in amidon preparate la temperaturi foarte inalte pentru o perioada lunga de timp, precum cartofii prajiti intens, pot creste riscul de cancer in cazul persoanelor care le consuma in mod frecvent.

Potrivit Agentiei guvernamentale pentru standarde alimentare din Marea Britanie (FSA), o substanta numita acrilamida, produsa atunci cand alimentele bogate in amidon sunt prajite, fripte sau coapte pentru o perioada indelungata la temperaturi foarte inalte, poate creste riscul de cancer. Acest lucru a fost relevat in urma studiilor efectuate pe animale, au precizat reprezentantii Agentiei.

Intr-o declaratie care a starnit critici din partea unor experti independenti, FSA sustine ca pentru reducerea pericolului consumatorii ar trebui sa gateasca alimentele bogate in amidon la temperaturi scazute si sa le manance atunci cand acestea au o tenta aurie, nu maronie.

„Parerea generala in randul cercetatorilor este ca acrilamida are potential cancerigen in cazul oamenilor”, se arata in declaratie. „Ca regula generala, trebuie vizata o culoare aurie sau mai deschisa in timpul coacerii, prajirii sau frigerii alimentelor bogate in amidon, precum cartofii, radacinoasele si painea“, precizeaza FSA, potrivit Agerpres.

Alti experti sustin, insa, ca exista o serie de factori cu un mai mare potential cancerigen, precum fumatul, consumul de alcool si obezitatea, iar consumatorii ar trebui sa isi concentreze atentia in primul rand asupra lor. In urma studiilor efectuate pe animale s-a observat ca acrilamida are potentialul de a interactiona cu ADN-ul din celulele umane, asadar poate fi asociata cu cancerul.

Agentia Internationala pentru Cercetare in Domeniul Cancerului (IARC), parte a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), clasifica acrilamida drept „un potential factor cancerigen uman” punand aceasta substanta in aceeasi categorie de risc ca si utilizarea steroizilor anabolizanti, consumul de carne rosie si de bauturi foarte fierbinti, dar si meseria de lucrator in saloanele de coafura.

Cartofii nu sunt buni nici cruzi

Nici cruzi insa nu este bine sa mananci cartofii. Amidonul poate favoriza balonarea si gazele abdominale. Mai periculosi decat acestia sunt cei de culoare verzuie pe sub coaja, din cauza expunerii prelungite la soare. Apare o cantitate mare de solanina, ceea ce poate duce la dureri de cap si probleme digestive.

Sursa: clicksanatate.ro