marți, februarie 7, 2023

Iata ce ar trebui sa stii despre celulele care vindeca peste 100 de boli! Cati oameni din Romania crezi ca stiu asta?

 

Organismul uman gazduieste sute de tipuri diferite de celule, fiecare dintre acestea avand un rol distinct si esential pentru mentinerea starii de sanatate. Capacitatea inimii noastre de a pompa sange, functionarea creierului si curatarea sangelui de catre sistemul renal depind in totalitate de aceste celule.

Multe persoane au auzit despre efectul terapeutic benefic pe care celulele stem recoltate la nastere il pot avea in cazul unor boli grave, precum diverse forme de cancer ale sangelui printre care leucemiile, limfoamele sau tipuri de anemii, boli ale sistemului imunitar si, mai recent, multe afectiuni din sfera medicinei regenerative, insa multi dintre viitorii parinti nu stiu cum se face recoltarea de celule stem si ce sunt, cu exactitate, celulele stem.

In Romania, in ultimii 10 ani, multe persoane au recoltat celule stem din cordonul ombilical, insa nu toata lumea stie exact cum se face recoltarea sau ce presupune cu exactitate aceast procedeu. „In primul rand, trebuie sa subliem faptul ca recoltarea de celule stem nu presupune niciun risc pentru mama sau pentru bebelusul nou-nascut, iar acest lucru reprezinta un aspect foarte important pe care orice mama, orice parinte trebuie sa il stie. Cordonul ombilical este un tesut care devine deseu biologic dupa nastere, iar recoltarea de celule stem se face din acest tesut”, a explicat, pentru Realitatea.net, dr. Dorin Pirciog, directorul general al bancii de celule stem Biogenis si presedintele Asociatiei Romane a Bancilor Acreditate de Celule Stem din Romania (ARBACS).

Conform acestuia, procedeul este extrem de simplu, iar parintii nu trebuie sa isi faca nicio grija. In primul rand, parintii trebuie sa vina la spital cu trusa de recoltare furnizata de catre banca de celule stem cu care au incheiat contractul.

„Important este ca parintii sa nu uite acasa kitul de recoltare, care trebuie inmanat medicului ginecolog ce asista nasterea”, a afimat dr. Dorin Pirciog.

Recoltarea de sange de cordon (SCO) presupune punctionarea arterei ombilicale, dupa ce cordonul ombilical a fost taiat, si colectarea acestuia intr-o punga speciala de recoltare. „Toate activitatile legate de recoltarea sangelui de cordon ombilical trebuie sa fie realizate in conditii aseptice, folosind materiale special aflate in acest scop in interiorul kitului de recoltare”, a mai spus medicul.

In plus, conform acestuia, cu ajutorul unei seringi obisnuite se recolteaza si sange venos de la mama pentru testarea virusologica obligatorie. Proba de sange matern poate fi recoltata inainte sau dupa nastere, intr-un interval de 12 ore, si trebuie trimisa impreuna cu sangele de cordon ombilical la banca de celule stem.

Sangele din cordonul ombilical poate fi recoltat si dupa expulzia placentei, iar dupa recoltare se completeaza formularul existent in interiorul trusei si se parafeaza de catre medicul ginecolog. In acelasi timp, se poate recolta si tesut ombilical, o procedura tot simpla. Astfel, se sectioneaza o portiune de cordon de aproximativ 10-15 cm si se introduce in recipientul marcat special. Dupa aceea, se inchide trusa/kitul si se suna la numarul de urgenta inscriptionat pe exteriorul acesteia. Acest lucru il poate face fie un membru al familiei fie o asistenta medicala.

Organismul uman este format din peste 200 de tipuri de celule diferite, toate provenind dintr-o singura categorie de celule: celulele stem. In viata intrauterina, celulele stem sunt responsabile de formarea si dezvoltarea fatului, iar, dupa nastere, de reinnoirea si de repararea tesuturilor si organelor. Celulele stem pot trata boli precum Alzheimer, atrofii musculare, leucemii, cancere si multe alte boli, iar cercetatorii studiaza in prezet tratamentul cu celule stem in bolile genetice.

De curand, un specialist de renume internatioanl in domeniul celulelor stem, reprezentat al Academiei Americane de Anti-Imbatranire si Medicina Regenerativa, Dr. Syed Salman Gilani spunea ca transplantul de celule stem devine, la ora actuala, o optiune de tratament pentru multi pacienti, din intreaga lume, care sufera de diverse afectiuni pentru care pana in prezent nu au fost disponibile metode de tratament. „Sunt aproape 100 de boli specifice care pot fi tratate prin transplant de celule stem si tot mai multe tratamente sunt adaugate, in mod frecvent”, spunea acesta.

Conform acestuia, printre afectiunile care pot fi tratate prin transplant de celule stem se numara bolile neurologice, cum ar fi accidentul vascular cerebral, leziuni ale coloanei vertebrale, bolile cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic, insuficienta cardiaca congestiva, boli autoimune, precum artrita reumatoida, LES, diabet de tip 1, bolile musculo-scheletice, cum ar fi osteoartrita, distrofie musculara, precum si afectini ale pielii si boli specifice persoanelor in varsta.

Sursa: realitatea.net

Ultimele stiri

Stiri