Harta muncii in Romania! In Bucuresti, unul din doi locuitori are loc de munca!

11775

Intr-o treime din judetele Romaniei se sta mult si se munceste putin. La Giurgiu doar unul din opt locuitori are un loc de munca, in vreme ce la o aruncatura de bat, in Bucuresti, jumatate din populatie munceste si plateste taxe, arata datele compilate de Ziarul Financiar.

In tara noastra se inregistreaza cea mai mare inegalitate din Uniunea Europeana, iar de la an la an, pare ca dezvoltarea economica se duce doar in unele buzunare. Asta nu inseamna doar saracie pentru ceilalti, ci si mult spatiu pentru populism.

O Romanie nu gaseste locuri de munca, cealalta nu gaseste angajati. E tabloul celei mai inegale tari din Europa, unde unii fac pasi spre prosperitate, iar ceilalti fac pasi pe loc.

Lidera la stagnare este Moldova. Din cele opt judete de acolo, in sapte angajatii reprezinta mai putin de 20% din totalul populatiei. Abunda somerii si lipsesc investitorii. in Capitala si-n Transilvania situatia e exact pe dos. Ratele de angajare sunt peste media nationala – abunda investitorii, insa nu mai au pe cine angaja.

Desi simptomele sunt diferite, ambele Romanii sufera de aceeasi boala. Plafonarea.

La Vaslui, in judetul Olt, sau in Teleroman, unde lucreaza doar un locuitor din sase s-a cazut in capcana saraciei. Iar saracia se autoalimenteaza. Centre universitare care sa formeze specialisti nu sunt, iar cum nu sunt specialisti, investitorii care sa si ofere salarii mari n-au de ce sa vina. Plafonul e si mai greu de spart de vreme ce nici infrastructura nu ajuta. Desi Moldova a devenit cea mai mare punga de saracie a Romaniei, autostrada care trebuia s-o uneasca de Transilvania a ramas un proiect intr-un sertar.

Era o legatura care ar fi putut sparge si plafonul celeilalte Romanii. Romania competitiva, a hub-urilor de tehnologie de la Cluj, a fabricilor de componente auto din Vest si-a salariilor mari. Dezvoltarea este aici franata de deficitul de personal. in judetele Timis, Arad, Cluj, Brasov si Sibiu lucreaza mai bine de 30% dintre locuitori. in orase, unde s-au inmultit multinationalele, angajatorii supraliciteaza pentru forta de munca si tot recruteaza greu.

Paradoxul e ca adesea judetele unde companiile nu gasesc angajati se invecineaza cu cele in care oamenii nu gasesc de lucru. La Bistrita Nasaud de pilda rata de angajare este peste media nationala, iar la Suceava, sub medie.

La mijloc insa sunt muntii, unde se opresc si investitiile.

Lipsa infrastructurii, fie ca e intre est si vest sau intre rural si urban, e poate unul din motivele principale ale discrepantelor financiare. Cei mai bogati 20% dintre romani castiga de peste opt ori mai multi bani decat cei mai saraci 20%.

De pe prima pozitie in clasamentul inegalitatii, Romania face nota discordanta cu celelalte foste membre ale blocului comunist. Cehia, Slovacia si Slovenia sunt tarile cu cele mai mici diferente dintre bogati si saraci. La noi, singurul moment in care inegalitatea a dat inapoi a fost in criza. Dupa care discrepantele au crescut din nou, semn ca dezvoltarea economica a existat doar pentru unii, arata Digi24.