Hans Klemm: Nu consideram oportuna Legea gratierii! SUA o sustin ferm pe Kovesi

865

Ambasadorul SUA in Romania, Hans Klemm, spune ca orice propunere legislativa care contravine consolidarii statului de drept ii afecteaza pe toti romanii, indiferent de preferintele lor politice. „Nu consideram oportuna nicio masura care slabeste statul de drept in Romania si ne asteptam ca toate institutiile din Romania sa incerce sa consolideze lupta natiunii impotriva coruptiei”, afirma diplomatul american.

„Romania a inregistrat progrese extraordinare in lupta impotriva coruptiei. Tragerea la raspundere a indivizilor pentru actiunile lor si respectarea stricta a solidei legislatii privind abuzul in serviciu sunt printre principalele motive ale recentelor progrese ale Romaniei. Parteneriatul Strategic Romania-SUA si statutul Romaniei de membru al NATO si al Uniunii Europene se bazeaza pe valori comune, inclusiv pe angajamentul fata de statul de drept. Vom continua sa sustinem ferm si clar eforturile presedintelui Iohannis si ale institutiilor judiciare si de aplicare a legii in aceasta directie. Orice schimbare a legislatiei anti-coruptie a Romaniei trebuie sa se faca printr-un proces transparent, deplin consultativ, care consolideaza lupta impotriva coruptiei si pune capat furtului bogatiei tarii. Orice propunere legislativa care contravine consolidarii statului de drept ii afecteaza pe toti romanii, indiferent de preferintele lor politice. Nu consideram „oportuna” nici o masura care slabeste statul de drept in Romania si ne asteptam ca toate institutiile din Romania sa incerce sa consolideze lupta natiunii impotriva coruptiei”, spune
ambasadorul Hans Klemm intr-un interviu pentru News.ro.

Statele Unite o sustin pe Laura Codruta Kovesi

„Statele Unite o sustin ferm pe Laura Codruta Kovesi, procuror-sef al DNA si toate institutiile de lupta impotriva coruptiei din Romania. Activitatea lor este vitala pentru viitorul Romaniei. in ce il priveste pe Sebastian Ghita, ca regula generala, nu acordam prea mare atentie acuzatiilor nefondate facute de persoane care fug de justitie”.

„Faptul ca atat de multi inalti demnitari au fost anchetati sau condamnati in Romania este o dovada a eforturilor serioase pe care Romania le-a facut pentru a elimina coruptia la nivel inalt si pentru a consolida statul de drept. Romania este considerata de multi un model in regiune si este important ca aceste eforturi sa continue. Statele Unite si partenerii internationali ai Romaniei se asteapta ca presedintele, prim-ministrul, Parlamentul si sistemul judiciar sa colaboreze in scopul comun al eliminarii coruptiei din Romania”.

„Prin intermediul diverselor agentii, inclusiv al FBI, al Serviciului Secret al Statelor Unite si al Departamentului de Stat, Guvernul Statelor Unite ofera variate programe de pregatire institutiilor implicate in eforturile de lupta impotriva coruptiei, inclusiv politistilor, procurorilor, judecatorilor si institutiilor precum Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate. Aceasta pregatire ia forme variate, de la oportunitati pe termen mai lung in Statele Unite, pana la scurte seminare sau conferinte in Romania ori in Europa. De asemenea, Departamentul de Stat intra in parteneriate cu organizatii ale societatii civile si le ofera acestora o varietate de programe care sa le imbunatateasca eficienta. in final, agentiile noastre de aplicare a legii au stranse consultari reciproce in anchetele care privesc amenintari comune, inclusiv prin schimb de informatii si analiza legata de eforturile noastre de aplicare a legii”, puncteaza ambasadorul american.

„De la membrii comunitatii de afaceri, atat americani, cat si romani, aflam constant ca cei mai importanti factori pentru mediul investitional sunt transparenta, previzibilitatea si stabilitatea. Asteptam cu interes sa colaboram cu noul guvern Grindeanu pentru a ne asigura ca schimbarile legislative propuse, care ar putea afecta mediul de afaceri, sunt supuse unui atent si transparent proces de consultare cu toate partile interesate. Prin consultare autentica cu societatea civila si comunitatea de afaceri pot guvernele sa creeze medii de afaceri transparente, previzibile si stabile si sa atraga un numar mare de investitori locali si internationali”.