marți, februarie 7, 2023

Halal educatie: Nu avem igiena, nu avem scaune, nu avem manuale, dar ne deranjeaza parul!

 

Una din stirile care s-au viralizat in ultimele zile a fost aceea ca un elev a fost trimis acasa pentru lungimea parului. Tudor Helgiu, elevul de clasa a X-a de la Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu” Cluj-Napoca, trimis marti acasa sa se tunda, s-a prezentat miercuri la ore netuns. ”Regula nu are niciun rost, nu mai suntem pe vremea comunismului, cand baietii erau obligati sa se tunda”, a spus acesta.

Tudor Helgiu a declarat, miercuri, presei, la intrarea la Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu” ca parintii sai il sustin in totalitate si ca nici lor nu li se pare normal ca un elev sa fie judecat dupa lungimea parului.

”Aceasta regula nu are niciun rost, nu mai suntem pe vremea comunismului, cand baietii erau obligati sa se tunda, pentru ca erau paduchi si alte probleme. Acum, cine vrea sa aiba parul lung, se spala pe cap de cateva ori pe saptamana. Mi-am crescut parul doi ani, in aceasta perioada nu m-am tuns si chiar nu am vrut sa ma tund. Nu mi se pare normal ca in 2017 sa te judece profesorii dupa cum arati, ca ai parul lung sau nu te barbieresti si sa te trateze altfel. Parintii mei ma sustin in totalitate, nu li se pare nici lor o chestie normala. Au trait in comunism si nu vor ca si noi sa experimentam macar o parte din comunism. Mesajul meu este „Nu conteaza cat de lung am parul, important e cat de mult gandesc””, a spus Helgiu.

Acesta a povestit ca a fost marti la scoala la prima ora si cand a iesit in pauza diriginta l-a intrebat daca s-a tuns, dupa care l-a invitat la director.

”Eu l-am intrebat daca nu putem schimba cumva regula asta, iar apoi la ora de chimie a venit directorul si m-a scos pe mine si pe alti colegi care nu erau tunsi si barbieriti in curte. Eram 20 – 25 de elevi din scoala si nimanui nu i s-a parut normal ce se intampla”, a mai spus elevul.

Directorul liceului, Petrica Daniel Tintelecan, a declarat, miercuri, la randul sau, ca elevii care nu s-au tuns si nu s-au barbierit vor fi lasati totusi la ore, dar se va lua legatura cu parintii lor, pentru a participa la discutii despre aceasta problema.

”Regulamentul scolar, aprobat in Consiliul de Administratie, prevede pentru baieti o tunsoare adecvata, fara suvite colorate, cu o lungime a parului de 4 – 5 cm. Elevii stiau de acest regulament, in sensul ca, inainte sa fie avizat si aprobat, la elaborarea lui a participat toata comisia de elaborare a regulamentelor scolare si de revizuire a lor, aceasta avand caracter temporar. Am stabilit membrii comisiei, avem reprezentantii parintilor si ai elevilor, si de saptamana viitoare vom demara revizuirea regulamentului, iar daca ei vor hotari sa fie par pana la umeri, de 20 de cm, eu nu am nimic impotriva, nici cu parul, nici cu barba, doar ca ele trebuie precizate in regulament”, a spus Tintelecan.

Mai multi elevi de clasele a 11-a si a 12- de la Liceul Greco-Catolic ”Inochentie Micu” Cluj-Napoca au fost scosi, marti, din clasa si din scoala de catre director, pe motiv ca aveau parul lung sau barba. Ei au fost trimisi sa se tunda sau sa se barbiereasca.

”Astazi eram la ora de chimie, stateam linistit si imi vedeam de treaba mea, deodata intra marele Dom’ Director la mine in clasa. Din cauza parului meu indecent de lung am fost scos de la ora, ajungand in curte ma aflu alaturi de inca 20-25 de elevi din scoala (baieti) cu par lung sau barba asteptand sa fim scosi din scoala. Da, ati citit bine, pentru ca avem parul lung sau barba am fost scosi din perimetrul liceului. Ma bucur ca traiesc intr-o comunitate unde se promoveaza creativitatea si libera exprimare. (…) Singurul lucru pe care pot sa il spun e ca ma bucur ca am ajuns in secolul XXI unde capacitatea ta psihica este determinata dupa cum te imbraci, respectiv cum arati”, a scris, pe o retea de socializare, Tudor Helgiu, elev al Liceului Greco-Catolic ”Inochentie Micu” Cluj-Napoca.

Directorul Liceului Liceului Greco-Catolic ”Inochentie Micu” Cluj-Napoca, Petrica Daniel Tintelecan, a declarat ca elevilor li s-a cerut sa respecte regulamentul scolar in ceea ce priveste tinuta capilara.

Sursa: Mediafax

Ultimele stiri

Stiri