luni, februarie 6, 2023

Guvernul pregateste o noua taxa „auto”! Impozitul mixt pe care il vrea statul pentru soferii romani!

 

Taxa „auto”, eliminata de Guvern in urma cu aproximativ un an, este pe cale sa reapara. Taxa de mediu ar putea sa revina. O spune chiar seful Administratiei Fondului de Mediu care vorbeste despre un impozit mixt. Cei vizati vor plati o parte la inmatricularea masinii si o parte sub forma unei taxe anuale, in functie de emisiile de poluare. Cu alte cuvinte, cei care au masini vechi vor da atat de mult incat vor renunta la ele.

Potrivit unor estimari, in acest an, romanii vor inmatricula peste o jumatate de milion de masini la mana a doua aduse din vestul Europei. Evident, oamenii nu au avut bani si au cumparat masini vechi, astfel ca parcul auto a imbatranit. Daca anul trecut, o masina care circula pe drumurile publice avea in medie 13 ani, in acest an varsta medie a unei masini este de 14 ani.

Statul estimeaza ca a pierdut aproape o jumatate de miliard euro pentru ca nu le-a taxat. Cel care ar fi administrat acest fond urias este acum responsabil de crearea unui nou sistem de impozitare. O varianta este introducerea taxei la prima inmatriculare in functie de poluare. Pentru cele electrice sa nu platim nimic, iar pentru cele poluante sa platim mult si foarte mult – adica, sume care ar dubla pretul unui autoturism.

Dar pentru ca romanii au reusit sa introduca foarte multe vehicule in tara, este luat in calcul un impozit anual in functie de poluare.

Cornel Brezuica, presedintele AFM: “O plata anuala, gen impozit sau alta taxa care sa fie gandita cu o valoare accentuata, o valoare foarte mare, mai mare pentru acele autovehicule cu o norma de poluare inferioara fata de celelalte.”

Cei din ministerul Finantelor sustin aceasta idee.

Gheorghe Marinescu, reprezentantul Ministerului Finantelor: “Noi in grupul de lucru avem in vedere sa tinem cont de gradul de poluare de emisiile de noxe pe care le emit aceste masini si sper ca punem un sistem usor de aplicat.”

Pe de alta parte reprezentantii producatorilor, dar si importatorii auto care fac parte din grupul de lucru spun ca romanii care nu au bani de o masina noua ar trebui incurajati sa circule cu transportul in comun sau sa-si cumpere o bicicleta.

Brent Valmar, vicepresedinte APIA: “Sa incurajam bicicletele, poate ca in programul de mediu pe langa modificarile pe care le-am auzit ca le-ati operat in ultima vreme poate introduceti si bicicletele electrice in categoria de subventionare.”

Ca sa nu-i afecteze pe cei care circula ocazional cu masinile vechi, impozitul ar putea fi legat de vinieta. Astfel, oamenii vor plati atat cat circula, respectiv, cat polueaza. Cei mai afectati vor fi romanii care si-au luat masini foarte vechi, cu norme de poluare 2 sau 3, cumparate cu 1000-2000 de euro. Impozitul va fi calculat in functie de emisiile de CO2, iar acolo unde nu sunt cunoscute, in functie de capacitatea motorului.

Noua taxa sau noul impozit pentru poluare ar putea fi introdus pana la sfarsitul anului, spun surse apropiate negocierilor.

Sursa: Protv

Ultimele stiri

Stiri