Acasă Stiri Stiri internationale Guvernul britanic a incheiat contracte pentru 90 de milioane de doze de vaccin anti-COVID

Guvernul britanic a incheiat contracte pentru 90 de milioane de doze de vaccin anti-COVID

0
Guvernul britanic a incheiat contracte pentru 90 de milioane de doze de vaccin anti-COVID

Guvernul britanic a anuntat luni un contract pentru 90 de milioane de doze de vaccin anti-coronavirus de doua tipuri in curs de dezvoltare – 30 de milioane de la BioNTech/Pfizer (Germania/SUA), respectiv 60 de milioane de la Valneva (Franta), informeaza AFP, citata de Agerpres.

In plus fata de cantitatea contractata, Valneva ofera o optiune pentru inca 40 de milioane de doze.

Acordurile respective se adauga celui cu grupul britanic AstraZeneca, pentru 100 de milioane de doze de vaccin dezvoltat la Universitatea Oxford, considerat – potrivit AFP – unul din cele mai promitatoare din lume.

Cantitatile depasesc necesarul pentru populatia de 66 de milioane a Regatului Unit, dar nu se stie inca daca vaccinurile vor fi eficiente, iar in caz de succes, de cate doze va fi nevoie pentru fiecare persoana.

”Guvernul are acum acces securizat la trei vaccinuri impotriva COVID-19, dezvoltate aici si in lume, ceea ce da Regatului Unit toate sansele de a dispune cat mai curand de un vaccin sigur si eficient”, subliniaza comunicatul oficial al executivului condus de premierul Boris Johnson.

Dupa criticile pentru modul in care a gestionat criza coronavirusului, care a provocat pana acum in Regatul Unit 45.000 de decese, cabinetul Johnson a anuntat in aprilie infiintarea unui grup de lucru pentru accelerarea eforturilor de creare si productie a unui vaccin.

Ministrul intreprinderilor, Alok Sharma, a declarat ca ”noul parteneriat cu aceste companii farmaceutice va permite Regatului Unit sa aiba cele mai mari sanse posibile de a obtine un vaccin care sa ii protejeze pe cei mai expusi”.

Guvernul britanic a infiintat si un registru pentru voluntarii dispusi sa participe la testarea vaccinurilor, sperand sa gaseasca 500.000 de doritori pana in octombrie.

Cu AstraZeneca exista si un acord pentru un tratament cu anticorpi pentru cei care nu vor putea fi vaccinati, cum ar fi pacientii cu cancer sau cu imunodeficiente.