luni, iunie 5, 2023

Grecia si Italia ar putea inchide granitele pentru romani. Cand ar putea fi luata masura

Informatii publicate joi in presa greaca si italiana arata ca aceste state si-ar putea inchide granitele pentru romani incepand cu data de 1 august. Grecia si Italia ar putea sa-si inchida granitele pentru romani incepand cu luna viitoare, pe fondul inmultirii cazurilor de coronavirus si a ratei de transmitere a bolii. Cotidianul italian La Repubblica, citat de Europa Libera, scrie ca Ministerul Sanatatii din Italia monitorizeaza cu atentie Romania, Croatia, Bulgaria si Serbia si ca „exista posibilitatea de a introduce aceste tari pe lista neagra, pe care se afla in prezent 13 state, cu interdictia de a intra in Italia”.

De asemenea Grecia, care nu-i mai primeste deja pe sarbi, este foarte precauta cu turistii straini si a anuntat ca poate impune oricand noi restrictii, scrie Aktual24.

Oficialii de la Roma si de la Atena au fost luati prin surprindere de noua situatie epidemiologica din regiunea Balcanilor, dupa cum explica profesorul grec de boli infectioase, Haralambos Gogos, care nu a exclus eventualitatea inchiderii granitelor si pentru alte tari balcanice, precum Bulgaria sau Romania, de la 1 august: „In acest moment avem un aflux de cazuri din strainatate. Care a fost situatia neprevazuta? Faptul ca a aparut aceasta epidemie la granitele din nord, in tarile balcanice. Nu ne-am asteptat la acest lucru. Prin urmare, ne concentram in aceasta directie. Ce trebuie sa facem? Am oprit intrarea din Serbia, de unde am avut multe cazuri. Este posibil sa se intample acelasi lucru, vazand dinamica epidemiei si in Bulgaria si Romania”.

Potrivit cotidianului To Vima, care apare la Atena, citat de Rador, profesorul Gogos a explicat ca Grecia a crescut zilele acestea numarul de teste si le-a cerut celor care intra prin granita terestra de nord a tarii, pe la Promachonas, sa aiba teste facute in tarile lor, precizand ca este posibil ca si la vama sa fie supusi din nou testarilor de catre partea elena:

„Si pentru ca se discuta ca in aceste tari pot exista teste false sau falsificate, din acest motiv am discutat si am decis ca se vor realiza in paralel si un numar semnificativ de teste la intrarea in tara noastra astfel incat sa avem un dublu control”.

Si profesorul de microbiologie Alkiviadis Vatopoulos de la Atena a subliniat ca „Grecia nu s-a asteptat ca va exista aceasta situatie in nord, in Balcani” si ca in acest moment exista si optiunea interzicerii intrarii in Grecia a turistilor din statele balcanice, daca numarul cazurilor din aceste tari va creste la fel ca in Serbia.

Romanii care calatoresc in Grecia trebuie sa completeze, cu cel putin 24 de ore inainte de inceperea calatoriei, un formular electronic, in care sa precizeze adresa la care vor locui si datele exacte de venire si plecare. Din 14 iulie, autoritatile elene au conditionat intrarea prin granita terestra de la Promachonas de prezentarea unui test negativ SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore, plus formularul electronic. Aceste teste nu exclud eventualitatea altor testari pe care grecii le fac prin sondaj la fata locului. Cei testati la granita vor fi obligati sa nu-si paraseasca hotelul sau pensiunea vreme de 24 de ore de la testare.

20 de state europene au impus deja restrictii de calatorie romanilor sau chiar le-au interzis intrarea: Austria, Bosnia si Hertegovina, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Irlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Malta, Muntenegru, Norvegia, Marea Britanie, Olanda, Republica Moldova, Slovacia, Slovenia si Ungaria. Doua dintre acestea le-au interzis complet romanilor sa intre.

Ultimele stiri

Stiri