Gerul pune lacatul pe scoli si gradinite! Vezi in ce judete se inchid unitatile de invatamant!

1790

Scolile si gradinitele vor ramane inchise, luni si marti, in Bucuresti, Ilfov, Constanta, Tulcea, Vrancea si Buzau. Masura ar putea fi extinsa si pe parcursul zilei de miercuri daca se mentine vremea geroasa. Deocamdata, ANM a anuntat COD GALBEN de ger pe 7,8 si 9 ianuarie, temperaturile fiind de pana la minus 25 de grade Celsius in timpul noptii.

Scolile si gradinitele din judetele Buzau si Vrancea vor ramane inchise luni si marti, ca urmare a atentionarii cod galben de vreme geroasa care a fost emisa de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), au anuntat reprezentantii inspectoratelor scolare.

Unitatile de invatamant din Constanta si Tulcea vor fi inchise in zilele de 9 si 10 ianuarie din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, masura fiind luata dupa ce in aceste judete a nins viscolit mai bine de 24 de ore si mai multe drumuri sunt impracticabile, iar Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis un cod galben de vreme geroasa.

Prefectul judetului Constanta, Adrian Nicolaescu, a declarat pentru Agerpres ca o hotarare similara ce priveste institutiile de invatamant din toate unitatile administrativ-teritoriale a fost adoptata si va fi comunicata de seful Inspectoratului scolar Judetean Constanta, in cadrul sedintei Comitetului pentru Situatii de Urgenta.

Potrivit primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, daca gerul va continua, masura inchiderii scolilor, gradinitelor si creselor ar putea fi extinsa si in cursul zilei de miercuri.

„Am discutat cu inspectorul general scolar, sa vedem daca se va putea incepe scoala de miercuri sau chiar de joi”, a spus primarul general.

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis, sambata, noi atentionari de tip COD GALBEN, unul vizand scaderea temperaturilor pana la minus 25 de grade Celsius pe timpul noptii (ger), al doilea vizand intensificari de vant si zapada troienita.

Ce spune Ministerul Educatiei despre inchiderea scolilor, gradinitelor si creselor

Ministerul Educatiei Nationale solicita inspectoratelor scolare judetene sa monitorizeze situatia unitatilor de invatamant din judetele afectate de conditiile meteorologice nefavorabile, astfel incat deciziile privind suspendarea cursurilor sa fie luate la nivel local cu maxima operativitate, anunta ministerul.

Pana sambata, hotarari in acest sens au fost luate in Capitala si in judetul Ilfov, unde autoritatile locale impreuna cu inspectoratele scolare au stabilit suspendarea cursurilor in toate unitatile de invatamant in zilele de luni, 9 ianuarie si marti, 10 ianuarie.

Ministerul precizeaza ca eventualele decizii similare trebuie sa tina cont de evolutia vremii si de siguranta elevilor si a profesorilor, precum si de asigurarea conditiilor proprii desfasurarii orelor de curs. Inspectoratele scolare judetene vor colabora cu autoritatile locale si vor informa parintii, elevii si cadrele didactice, prin toate mijloacele de comunicare pe care le au la dispozitie, cu privire la sustinerea sau suspendarea procesului didactic in perioada imediat urmatoare.

In invatamantul superior, intreruperea temporara a activitatii ramane exclusiv la latitudinea conducerilor universitatilor, in virtutea autonomiei universitare. Ministerul Educatiei Nationale recomanda tuturor studentilor sa consulte paginile web ale universitatilor in care studiaza pentru a obtine informatiile necesare.

Doua universitati din Bucuresti au anuntat, de asemenea, suspendarea cursurilor pentru luni si marti (9 si 10 ianuarie 2017).  Universitatea Politehnica Bucuresti si Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti nu vor organiza cursuri in zilele de luni si marti

Vacanta prescolarilor si elevilor se prelungeste, dupa ce autoritatile au decis ca scolile si gradinitele sa fie inchise in Bucuresti si judetul Ilfov, din cauza conditiilor meteo dificile.

„In urma consultarilor pe care le-am avut cu ministrul Educatiei, cu inspectorul sef scolar de pe municipiul Bucuresti, cu cativa directori de scoli si cu primarii de sectoare am decis ca luni si marti sa nu fie deschise gradinitele, cresele, scolile si liceele din Capitala, deoarece informatiile pe care le-am primit de la specialistii in meteorologie arata faptul ca luni, marti si chiar miercuri dimineata va fi in Bucuresti ger naprasnic, in jur de minus 20 de grade. Exista pericol pentru copii, profesori, parinti, pericol de imbolnaviri, de accidente. Urmeaza sa tin legatura cu ministrul Educatiei, inspectorul sef scolar din Bucuresti si cu directorii de scoli sa vedem daca se poate incepe scoala de miercuri sau chiar de joi, cand este prima zi in care vremea se va imbunatati in Capitala”, a declarat, vineri seara, primarul general Gabriela Firea.

Primarul general al Capitalei a anuntat ca a vorbit si cu prefectul de Ilfov, care a decis, de asemenea, ca scolile, cresele si gradinitele sa fie inchise luni si marti. „Domnul prefect de Ilfov a luat aceeasi decizie. Deci luni si marti, scolile, cresele, liceele vor fi inchise si in Ilfov”, a spus Firea.