sâmbătă, aprilie 1, 2023

Functia cognitiva a oamenilor din Romania poate fi imbunatatita foarte simplu – Puterea exercitiului fizic

In Romania, populatia care sufera de depresie se ridica la limita de varf a Comunitatii Europene, adica peste 3 milioane de romani – un procent de 15% din intreaga populatie a tarii!

Dar cum sa nu i se strice mintea omului modern, cand stresul depaseste cu mult capacitatea creierului de a rezista, modul de viata in sine este bolnav si patimile cele mai diverse, conflictele, frustrarile, complexele si alte solicitari psihice macina intreaga populatie a tarilor dezvoltate? Televiziunea si internetul, jocurile pe calculator si pornografia sunt ele insele importanti factori de risc in aparitia depresiilor, a deficitului de atentie cu hiperactivitate, a pierderilor de memorie, a dependentei si depresiei etc. Din pacate, nici copiii nu scapa neatinsi de morbul bolii mentale. In America, spre exemplu, 2,5% dintre copii sufera de depresie, in timp ce in Romania ponderea se pare ca este cu mult mai mare. Desigur, lipsa afectivitatii parintilor, certurile dintre acestia si divortul sunt printre cele mai importante cauze ale depresiei la copii. La noi, un factor semnificativ il constituie lipsa de acasa a unuia dintre parinti, plecat la lucru in strainatate.

Bolile mentale au insa si o cauza organica, determinata fie de alimentatie, fie de medicamente gen antidepresive, anti­con­ceptionale sau chiar de cure de slabire. Privind alimentatia, e bine de stiut ca multe dintre alimentele prelucrate contin substante care au un efect depresiv. In mod paradoxal, produse in multe cazuri tocmai de companiile farmaceutice care livreaza pe piata si antidepresivele.

Practicarea exercitiilor fizice este, fara nicio indoiala, benefica pentru sanatate. Si nu doar pentru sanatatea noastra fizica, ci si pentru cea mentala. Nu degeaba, sunt tot mai numeroase studiile care au confirmat ca activitatea fizica ajuta la imbunatatirea simptomelor manifestate de anumite afectiuni mentale, cum este cazul depresiei. Ba mai mult, un studiu condus de cercetatorii de la Facultatea de Stiinte ale Sanatatii de la Universitatea din Sidney arata ca odata cu castigarea de masa musculara sunt imbunatatite functiile cerebrale atat la persoanele de varsta mijlocie, cat si la seniorii care sufera de deteriorare cognitiva usoara.

Sursa: Rador.ro

Ultimele stiri

Stiri