sâmbătă, noiembrie 27, 2021

Frans Timmermans: Sunt foarte bine informat despre Romania!

Unul dintre cei mai importanti oficiali europeni le-a transmis un mesaj ferm, chiar la Bucuresti, politicienilor romani. Prim vice-presedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-a avertizat sa nu renunte la lupta anticoruptie si sa nu le lase oamenilor senzatia ca fac legi pentru propriul interes si nu pentru tara.

“Sunteti ca la un maraton. Pentru Dumnezeu, nu faceti pasi inapoi ”, le-a spus Timermans sefilor celor doua camere, dar si parlamentarilor. Oficialul european a mai avut intalniri cu presedintele Klaus Iohannis si cu premierul Viorica Dancila.

Frans Timmermans a descris situatia Romaniei cu ajutorul unei metafore pe care o foloseste in tarile care fac pasii inapoi in privinta reformelor. ingrijorarea Bruxelles-ului este starnita in cazul nostru de modificarile aduse legilor Justitiei.

Frans Timmerman: “Este ca atunci cand alergi la un maraton si suntem acum pe ultima suta de metri. Mesajul meu a fost astazi: continuati sa alergati, dar nu in directia gresita, ci spre linia de sosire caci aproape am ajuns. Mai sunt doar cateva recomandari ale Comisiei pe care trebuie sa le indepliniti. Dar nu va opriti, nu bateti pasul pe loc si mai ales, pentru numele lui Dumnezeu, nu alergati in cealalta directie”.

Frans Timmermans a atras atentia asupra efectelor grave pe care le au declaratiile politicienilor care ataca si discrediteaza sistemul juridic. in acest context, oficialul european a facut referire si la demersul ministrului Justitiei de a o revoca din functie pe sefa DNA, cu care s-a si intalnit joi.

Frans Timmerman: “Eu nu sunt judecator in acest caz. Nu voi fi cel care spune daca presupunerile impotriva lui Kovesi sunt corecte sau nu. Nu e rolul meu. Ceea ce spun tine de principii si daca sunt acuzatii impotriva magistratilor atunci trebuie sa existe instante in cadrul sistemului juridic care sa analizeze aceste lucruri si sa -si asume acest rol. Sincer, nu cred ca trebuie sa fie rolul ministrului Justitiei sau al altcuiva dintre politicieni. Aceasta este o chestiune de separare a puterilor in stat”.

Liviu Dragnea: “Noi aici avem doar constitutia, nu facem legi pentru persoane”

Frans Timmermans le-a transmis Lui Liviu Dragnea si lui Calin Popescu Tariceanu ca oficialii Comisiei Europene au fost si sunt corect informati asupra evolutiilor de la Bucuresti. Precizarea vine dupa ce in repetate randuri sefii coalitiei aflate la putere au sustinut ca oficialii europeni au fost dezinformati in legatura cu modificarile la legile justitiei.

Frans Timmerman: “Le-am spus ambilor presedinti data viitoare cand aveti sentimentul ca noi intelegem gresit sunati-ma direct. Puteti sa va duceti in presa sa faceti ce vreti, dar e mai bine daca ma sunati pe mine direct si rezolvam problema.”

Timmermns a tinut sa sublinieze ca a avut discutii cu toti reprezentantii institutiilor responsabile de respectarea statului de drept. La intalnirea cu seful statului, Timmermans a primit asigurari de la Klaus Iohannis ca sistemul judiciar este independent pe deplin, iar la intalnirea cu sefa Guvernului, Viorica Dancila i-a spus oficialului european ca Romania isi doreste ridicarea MCV-ului chiar inainte de finalului anului 2019.

Timmermans a discutat si cu sefii celor doua camere ale Parlamentului, dar si cu alesii din comisia speciala conduse de Florin Iordache, cei care au modificat legile Justitiei. Pare ca la Bucuresti este un razboi intre parlament si sistemul judiciar, le-a spus Timmermans facand referire la declaratiile poiliticienilor la adresa sistemului juridic.

Referindu-se la MCV, oficialul european a spus: “Este ca si cum ati fi alergat un maraton si acum sunteti pe ultima suta de metri. Alergati catre linia de finish, nu in sens inapoi, nu va opriti, nu stati pe loc si, pentru numele lui Dumnezeu, nu incepeti sa alergati inapoi”.

Acesta a fost a fost mesajul principal al liderului european, dupa o zi in care a avut intalniri oficiale, la nivel inalt, cu toti marii demnitari ai Romaniei: presedintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dancila, presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu si presedintele Camerei Deputatilor Liviu Dragnea.

De altfel, prim-vicepresedintele Comisiei Europene, este de parere ca Romania este pregatita sa adere la spatiul Schengen: “Romania este gata de Schengen”, a spus el.

in opinia sa, cel mai important este ca toti cei implicati sa lucreze impreuna, nu unul impotriva celuilalt si le-a transmis lui Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu sa il sune atunci cand cred ca este ceva care nu a fost bine inteles.

“Am convenit cu presedintii Camerelor, cu premierul ca vom intensifica contactele, voi fi la dispozitia lor zi de zi, daca e nevoie. E foarte important sa fim in legatura si cu Parlamentul. Se pare ca sunt niste oameni care au spus ca Comisia Europeana nu a inteles foarte bine. Ei bine, de acum nimeni nu va mai avea o astfel de scuza, pentru ca vom lucra in mod direct”, a declarat Timmermans.

El a mai precizat ca este mereu foarte bine informat si stie exact ce se intampla in Romania, iar problemele pot fi rezolvate doar daca toate institutiile sunt implicate, inclusiv sistemul judiciar.

Ultimele stiri

Stiri