luni, iunie 5, 2023

Fost prim-procuror, condamnat la sase ani la inchisoare. Ea si iubitul ei au terorizat un cetatean pentru a-i obtine proprietatile

Raluca Stancescu, fost prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani, a fost condamnata, luni, definitiv la sase ani si zece luni intr-un dosar in care a fost acuzata de santaj, instigare la favorizarea faptuitorului, instigare la compromiterea intereselor justitiei, divulgarea informatiilor secrete de serviciu sau nepublice si conflict de interese, relateaza Agerpres.

Stancescu a fost trimisa in judecata alaturi de fostul sau iubit, Catalin Stavara, si fostul sef al Serviciului Judetean Anticoruptie Botosani, Bogdan Buliga, pentru fapte de coruptie, iar luni iCCJ a admis apelul declarat de Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie in dosarul ei.

Sentinta pe fond a fost pronuntata de instanta de la Targu Mures care a condamnat-o, in urma cu un an, pe Raluca Stancescu la patru ani si o luna de inchisoare, insa luni magistratii inaltei Curti au majorat pedeapsa la sase ani si zece luni de inchisoare si interzicerea unor drepturi.

Reamintim ca la momentul trimiterii in judecata, procurorii DNA au aratat in rechizitoriu ca in cursul lunii octombrie 2015, Raluca Stancescu, impreuna cu un apropiat al acesteia, Catalin Stavara, folosindu-se de autoritatea conferita de functia sa de prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani, a exercitat acte de constrangere psihica asupra unei persoane.

Mai exact, cei doi au incercat sa determine persoana respectiva sa efectueze demersurile necesare in vederea cedarii in mod injust a dreptului de proprietate asupra a doua imobile (apartament si garsoniera), situate in municipiul Botosani, in favoarea unei rude a lui Catalin Stavara.

„Prin constrangerea psihica exercitata, inculpatii Raluca Stancescu si Catalin Stavara au urmarit sa-i induca persoanei respective o stare de temere prin aceea ca in situatia exprimarii unui refuz, va suferi repercusiuni specifice raspunderii penale prin demararea unor cercetari fata de persoana sa si a membrilor familiei sale, vizand savarsirea unor pretinse infractiuni de evaziune fiscala si trafic de persoane”, se preciza in comunicatul de presa remis, la momentul trimiterii in judecata, de procurorii DNA.

De asemenea, in perioada 30 octombrie 2015 – 4 februarie 2016, Raluca Stancescu, in aceeasi calitate, l-a determinat in mod direct pe Constantin Batca, agent de politie in cadrul Politiei Municipiului Botosani – Biroul de Investigatii Criminale, sa tergiverseze cercetarile pe care le efectua intr-o cauza penala fata de Catalin Stavara, pentru savarsirea unei infractiuni de lovire sau alte violente, in scopul ingreunarii cercetarilor penale si favorizarii acestuia din urma.

Procurorii mai arata ca, la data de 4 februarie 2016, Stancescu l-a determinat pe Constantin Batca sa-i puna la dispozitie, fara drept, un suport optic ce continea inregistrari ale unor camere de supraveghere (mijloc de proba in acelasi dosar penal mentionat mai sus) in vederea favorizarii lui Stavara, lucru pe care agentul de politie l-a si facut in cursul aceleiasi luni.

Totodata, in aceeasi calitate, la data de 22 iunie 2016, magistratul a divulgat, fara drept, lui Catalin Stavara, date nedestinate publicitatii, cu caracter confidential, rezultate din supravegherea tehnica a unei persoane, realizata in contextul instrumentarii unui dosar penal. Prin acest demers au fost afectate atat interesele si activitatea Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani, ca unitate de parchet pe rolul careia se afla cauza respectiva, cat si interesele legale ale persoanei respective, ale carei drepturi si libertati fundamentale fusesera restranse in contextul supravegherii sale tehnice, strict in conditiile prevazute de lege si autorizate de judecatorul de drepturi si libertati.

Catalin Stavara a fost condamnat la trei ani de inchisoare pentru savarsirea infractiunii de santaj, iar agentul de politie Constantin Batca, la trei ani, sase luni si 20 de zile de inchisoare pentru favorizarea faptuitorului, fals intelectual in forma continuata si compromiterea intereselor justitiei.

in acelasi dosar a fost condamnat si fostul sef al Serviciului Judetean Anticoruptie Botosani, Bogdan Buliga, la doi ani si jumatate pentru savarsirea infractiunii de marturie mincinoasa.

Ultimele stiri

Stiri