Craciunul este sarbatoarea Nasterii Domnului, dar in jurul acestei sarbatori s-a dezvoltat o bogata industrie, castigurile fiind masive in aceasta perioada. Citeste in continuare pentru a afla cateva lucruri pe care cu siguranta nu le stiai despre Craciun.
Craciunul este o sarbatoare atat de mare, incat multe economii se bazeaza pe aceasta perioada din an. Nici nu ar trebui sa ne mire faptul ca, daca Grinch ar fura intr-adevar Craciunul, comertul international ar suferi puternic, pierderile fiind de dimensiuni aproape apocaliptice.
Iata 13 lucruri pe care nu le stiai despre Craciun.
Vasc
Vascul este o planta erbacee semiparazita, care creste pe tulpinile plantei gazde, avand aspectul unor tufe ramuroase, ingrosate la noduri, de unde se pot rupe cu usurinta. Plantele “gazda” sunt infestate prin gainatul unor pasari care au mancat semintele plantei parasite. Asa ca, data viitoare cand iti saruti jumatatea sub vasc, aminteste-ti ca o faci sub o planta parazitara.
Ziua de 25
Nu se stie exact cand s-a nascut Iisus Hristos. In secolul al IV-lea, Biserica Catolica a hotarat ca Sarbatoarea Nasterii Domnului sa fie celebrate la data de 25 decembrie.
Cumparaturi nebune
Potrivit statisticilor, in Statele Unite cumparaturile de Craciun reprezinta 1/6 din piata totala de retail.
O brad frumos
Desi in multe culturi se impodobeste bradul de Craciun din timpuri stravechi, prima certificare istorica a fost atestata in secolul al XVI-lea in cultura crestina germana. Totusi, cea mai cunoscuta poveste este cea a lui Martin Luther care a imbodobit bradul de Craciun fiind inspirat de stelele care straluceau printre crengile brazilor.
Sezonul despartirilor
Potrivit statusurilor de pe Facebook, perioada cea mai propice despartirilor este cu doua saptamani inainte de Craciun.
Craciunul interzis
Un act al Parlamentului din Anglia a declarat ilegal Craciunul in anul 1644. In Statele Unite, Craciunul a fost declarat ilegal in secolul al XVII-lea si asa a ramas pana in anul 1870.
Bradul din Piata Trafalgar
In fiecare an, incepand din 1947, Olso trimite spre Londra un brad drept multumire pentru faptul ca Regatul Unit a ajutat Norvegia in al doilea Razboi Mondial.
Bradul cu varful in jos
In secolul al XII-lea, locuitorii Europei Centrale impodobeau brazi atarnati de tavan cu varful in jos pentru a reprezenta Sfanta Treime.
Inchiriaza-l pe Mos Craciun
In fiecare an, in Statele Unite se inchiriaza 20.000 de Mosi Craciuni. Pentru a face fata tuturor situatiilor neprevazute, Mosii sunt instruiti si cum sa se comporte cu copiii, dar si ce sa manance si ce sa nu manance pentru a nu avea o respiratie urat mirositoare.
Potrivit datelor oferite de Politia Americana, 7% dintre acesti Mosi au avut probleme cu legea.
Mos Craciun, aglomerat
Potrivit datelor oferite de UNICEF, in lume sunt 2.106 milioane de persoane sub 18 ani. Asta inseamna ca Mos Craciun ar trebui sa faca aproximativ 842 de milioane de opriri si sa calatoreasca aproximativ 400 de milioane de kilometri. Va imaginati cu ce viteza circula Mos Craciun ca sa termine de livrat toate cadourile?
Scrisorile catre Mos Craciun
In fiecare an, la Polul Nord, ajung sute de mii de scrisori de la copii din intreaga lume. Mii de voluntari fac efortul de a raspunde scrisorilor care au adresa expeditorului.
Cel mai mare cadou de Craciun
Statuia Libertatii este considerata cel mai mare cadou de Craciun. Ea a fost daruita de francezi statului american in anul 1886. Statuia Libertatii cantareste 225 de tone si are 46,6 metri inaltime.
Armistitiu de Craciun
In dimineata zilei de 25 decembrie 1914, soldatii germani au iesit din transee si le-au strigat soldatilor aliati – Craciun fericit! in engleza. A urmat o zi care a devenit simbolul camaraderie. Soldatii au facut schimb de tigari si au jucat fotbal. Evenimentul a fost transpus in pelicula franceza Joyeux Noel.
Sursa: sfatulparintilor.ro